Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Mint említettem, az emberhez méltó munkafeltételek megköveteléséből alakult ki a szociális jogok olyan szintű követelése, amiből aztán alaptörvényi szabályozás is lett Magyarországon, amely alaptörvényi szabályozással kapcsolatban van a mai dokumentum és a vita tárgya.

El kell hogy mondjuk tehát, amikor volt olyan javaslat, mondjuk, a munkaügyi ombudsmant illetően, ami érdemben könnyített volna a munkavállalók széles tömegének a sorsán, akkor önök ezt nem támogatták. A koncepció lényege az lett volna, hogy bárki, aki munkajogi vitába keveredik, mondjuk, egy multi céggel, mondjuk, egy nagyon tőkeerős munkaadóval, amellyel szemben úgy érzi, hogy az érdekérvényesítési lehetősége csekély, akkor ombudsmani szinten egy létrejövő intézményen keresztül előlegezzük meg a jogvita elindításának, végigvitelének a költségét olyan esetekben, amikor a körülményekből, dokumentumokból nyilvánvalónak tűnik, hogy az érintett munkavállaló valószínűleg egy joghátrányt szenvedett, elégtételt tudna ezért venni a jog frontján, viszont nem tőkeerős, tehát nem tudja ezt megtenni az anyagiak hiányában. A javaslatom arról szólt, hogy ilyen esetben segítsünk a magyar munkavállalón. Önök ezt leszavazták. Tehát ezt követően kiállni azzal, hogy munkavállalói fronton mennyi minden lett jobb és sokkal jobb, valami egészen elképesztő.

Természetesen az átlagbér-statisztika már szóba került, ismételni mindezt nem szeretném. Annyit azért megjegyeznék, hogy az önök tudatos forintárfolyam-rombolása miatt a magyar emberek fizetése folyamatosan egyre kevesebbet ér. 2010. áprilisban, Nacsa képviselőtársam, mennyi volt a forint-euró árfolyam? 266 forint volt. És ön most azt fogja mondani valószínűleg, amikor feláll, hogy a háború és a szankciók miatt szállt el a forintárfolyam (Nacsa Lőrinc: Majd én elmondom!  Az elnök csenget.), de azért nem lesz ebben igaza, mert a háborúról szóló első híreket megelőzően már 367 forint volt az euró árfolyama, és csak ezt követően ment sajnálatos módon 400 forint fölé.

Tehát ha önök abbahagynák a tudatos forintrombolást, akkor a magyar emberek fizetése, megtakarítása is sokkal többet érne, és összességében elmondható lenne, hogy a munkavállalók kedvezőbb helyzetbe kerülnének, ebből kifolyólag és ennek eredményeképpen az őket érintő szociális ellátórendszer is terhektől szabadulna meg, és ez lenne talán az a cél, amiben ez a parlament meg is tudna állapodni. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az ellenzéki sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage