VARGA ZOLTÁN (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Valóban igaz az, hogy délelőtt nem volt Nacsa képviselő úr, és Hollik képviselő úr próbált a magyar hangja lenni, hozzá kell hogy tegyem, csekély sikerrel. Bár amióta megjött, azóta sem sokat változott a helyzet.

Ön az ellenzéket próbálta oktatni a szociális védőháló tekintetében. Nacsa képviselő úr, ön téved, a szociális védőhálónak csak az egyik alapja az, hogy munka legyen. A legfontosabb része az, hogy a kormány hogy áll ehhez a dologhoz, hogy vane a kormányban kellő empátia, szolidaritás és gondoskodás iránti vágy. Önökben ebből egy fikarcnyi nincs. Egyszerűen nem kívánnak gondoskodni azokról az emberekről, akik gondoskodásra szorulnak.

És ne felejtse el, nem volt itt délelőtt, de szóba került az, hogy az ön kormányfője, miniszterelnöke mondta azt, hogy rövidesen Magyarországon 12 százalék fölött lesz a munkanélküliség. (Nacsa Lőrinc ingatja a fejét.) Ez azért azt jelenti… Ezt beszélje meg talán Orbán Viktorral, ő mondta a szép szájával ezeket a szavakat: 12 százalék. Ha ő 12-t mondott, lesz abból 20 is. Az azt jelenti, hogy minden tíz emberből nem fog dolgozni annak az ötöde. Ez egy borzasztó nagy szám. (Nacsa Lőrinc közbeszól.) Ezek az emberek dolgoznának (Az elnök csenget.), de nem tudnak, nem fognak tudni dolgozni. Őket valahogy meg kell tudni segíteni, és ez az önök felelőssége lesz.

Nagyon demagóg volt, hogyha már a demagógiánál tartunk, amikor ön megköszönte a szociális dolgozóknak, amit tesznek. Csak egy baj van: köszönetből és szemforgató áhítatból, álszentségből nem adnak az ezerforintos kenyérből egyetlenegy szeletet sem. Kevés már a köszönet; meg kellene őket becsülni úgy, hogy kellő jövedelmet és fizetést adnak nekik. Önök ezt nem teszik meg, és ez a legnagyobb baj. Szégyelljék érte magukat!

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage