ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az előbb itt történelmi példákon keresztül hallhattuk azt, hogy a veszélyes munkakörök kapcsán milyen fontos az állami szociális gondoskodás megléte. Éppen ezért elfogadhatatlan egyébként az előttünk fekvő törvényjavaslatnak a szellemisége a Jobbik számára.

Kimutatták már egyébként önök kormánypárti oldalról a foguk fehérjét akkor, amikor, mondjuk, a rabszolgatörvényt tárgyaltuk itt a nemzet templomában, de még korábban is Orbán Viktor, amikor Rijádban arab befektetőket úgy kívánt az országba csalni, hogy azzal reklámozta az országunkat, hogy itt a minőséghez képest milyen olcsó a munkaerő és mennyire rugalmas a munka törvénykönyve. Hát, hogyha ez nem neoliberális recept, akkor nem tudom egyébként, hogy micsoda.

Aztán, éppen ezért, ennek filozófiája alapján, gyakorlatilag stratégiai partnerséget ajánlottak a multinacionális cégeknek, és stratégiai cselédséget kényszerítettek a magyar dolgozókra. Azt is mondhatjuk, hogy ha hazánk kitettségét nézzük, akkor egyfajta multicég-gyarmattá változtatták Magyarországot, mellette persze a saját oligarcháik tartományává is.

Igen, bizony, ez a neoliberális recept, bárhogy is nézi és somolyog, kedves államtitkár úr. Ez a recept arról szól, hogy hét bőrt le kell nyúzni a magyar munkavállalóról, aztán, hogyha már nem lehet többé hasznosítani, akkor el kell dobni, mint egy papírrongyot, és hogyha megbetegszik vagy hogyha baleset éri, akkor bizony abból, hát, úgy keveredik ki, ahogy éppen a családja tud rajta segíteni, de az állam az előttünk fekvő törvényjavaslat alapján bizony visszalép az ötödik helyre. Egyébként azokkal bánnak így, akik Európában az egyik legtöbbet dolgozzák, 1800 órát évente; ez 400 órával több, mint mondjuk, egy átlag német munkásnak a ledolgozott éves munkamennyisége. A minőség ehhez képest egyébként nagyon jó, és akkor jöjjön egy kis statisztika, gyorsan kigyűjtöttem: 2012-ben 17 ezer munkahelyi baleset történt; ’19-re ez 41 százalékkal nőtt, 24 ezerre. Aztán közbejött a Covid, ott volt egy kis visszaesés, de a tavalyi esztendőben már 21 600-on állt, tehát a bázisévhez képest plusz 27 százalék, államtitkár úr. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)

A munkavédelmi hatóságok több mint ezer ellenőrzést lefolytattak, 87 százalékos volt a szabálytalansági arány, és ilyen körülmények között akarják önök áterőszakolni ezt a törvényt. Köszönöm. (Rétvári Bence: Szerintetek felszámoltuk a munkaügyi hatóságot… Ti mondtátok, hogy nincs már munkaügyi hatóság…  Ander Balázs közbeszól.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage