UNGÁR PÉTER (LMP): Tehát van joguk a világnézetileg semleges ellátásra. Nem állítom azt, hogy az egyházi intézményekbe bárkit, hogy mondjam, nem engednek ateista módon élni egy idősotthonban, csak azt mondom, hogy ez egy állami feladat.

Remélhetőleg nem fogok ennél senkinél személyes galibát okozni, de még az egyházi szeretetszolgálatok vezetői is amúgy panaszkodnak azzal kapcsolatban, hogy megkapnak intézményeket, megkapnak hatalmas épületeket, de nem kapnak semmilyen olyan forrást, amivel, mondjuk, akadálymentesíteni tudják ezeket a régi épületeket, vagy ezeket az épületeket megfelelővé tudják tenni azért, hogy a szociális szektor megfelelő feladatait végre tudják hajtani. Igaz, hogy tudnak 10-15 százalékos bértöbbletet adni, mondjuk, az állami szektorhoz képest, de azért ez sem elegendő. Biztos, államtitkár úr nagyon sok egyházi intézmény fenntartójával beszélt, nem hiszem, hogy bármelyik azt mondta volna, hogy igen jó a szociális szektorban a bérhelyzet, és igen, az a 20 százalék elegendő lett volna. Nem hiszem, hogy akár a nagy történelmi egyházakból, akár egyéb ilyen típusú szervezetből bárki ezt mondta volna.

Végezetül még valami, amit a „Nők 40”-nel, a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban mondott. Arról szerintem egyszer majd érdemes lenne beszélni, ha már fontos közügyekről beszélünk Magyarországon, hogy a férfiak miért ilyen kicsi arányban érik meg a nyugdíjhatárt. Persze mindenhol a világon úgy van  abból adódóan, hogy a nők biológiailag tovább élnek, mint a férfiak , hogy mondjuk, az idősotthonokban több nő van, mint férfi, de az az arány, ami Magyarországon van, és hogy a férfiak milyen korán halnak, az egy súlyos társadalmi probléma. Ez a törvényt konkrétan nem érinti ebben az esetben, de a Horn-kormány megítélése Rétvári Bence szempontjából sem feltétlenül a törvényt érintette a legszűkebb módján, úgyhogy ezt még megengedtem magamnak. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage