NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tegyük akkor tisztába a dolgokat! Önök itt hosszú-hosszú órákon keresztül nem csináltak mást, mint hangulatot keltettek, hazudtak, és piti pártpolitikai érdekből megpróbáltak több százezer embert becsapni.

Még egyszer akkor világosan elmondom, hogy ez a módosítás nem érinti a szociális szolgáltatások tartalmát és az igénybevételek feltételét. (Közbeszólások az ellenzéki sorokból: Mit érint?) A magyar állam és a partnerei továbbra is minden arra rászorulót segíteni fognak, mint ahogy eddig is segítettek.

Szeretném világossá tenni, hogy az a piti pártpolitikai hangulatkeltés és például az önök Facebook-oldalain megjelenő azon hazugságcunami, ami a törvényt övezi, hogy önök elmondják az embereknek, hogy itt világvége következik… Nem változik a szociális szolgáltatások igénybevételének a feltétele, önök mégis hosszú órákon keresztül arról beszélnek, hogy de változik, de szűkül, de nem lesz, és így tovább. (Tordai Bence: Akkor minek írjátok bele? Akkor mit akartok vele csinálni?) Önök riogatják a magyar embereket, ez a probléma, tisztelt képviselőtársaim, miközben egyébként önök rendszeresen vitát kérnek tőlünk. És mi történik Szabó Timeával, aki bejön, előadja a gyűlölet negyedóráját, és kirohan? Ez a vita párbeszédes módra. Mit csinál Z. Kárpát Dániel? Megszólít többször a vitában, majd föláll, és elmegy innen az Országgyűlésből (Tordai Bence: Jön vissza, nyugodj meg!), hogy ne lehessen neki válaszolni.

De azért mégiscsak, ha már Ferge Zsuzsát itt többen ideidézték, és Jámbor András egyik felszólalásában egy Ferge Zsuzsa-könyv felolvasóestet tartott így a felszólalás alatt, Kanász-Nagy Máté úgy fogalmazott, hogy mindenben egyetért Ferge Zsuzsával. (Kanász-Nagy Máté: Én igen!) Ferge Zsuzsa azt mondta, hogy csalódtam Gyurcsány Ferencben. Jó lenne, ha…  önök jelenleg még a kegyeiért tepernek (Rétvári Bence: Így van!), jó lenne, hogyha most már önök is lassan csalódnának Gyurcsány Ferencben, mert önök így jobbikostul, párbeszédestül, LMP-stül és persze momentumostul Gyurcsány Ferenc kegyeit keresik, és szeretnének bekerülni az árnyékkormányba. (Tordai Bence: Miből látod ezt?  Szabó Szabolcs: Én árnyék Nacsa Lőrinc akarok lenni!  Derültség az ellenzéki sorokban.) Ferge Zsuzsa azt mondta, hogy csalódott Gyurcsány Ferencben.

Amikor beszéltem arról a korábbi felszólalásomban, hogy miért tartom a foglalkoztatottságot, a munkát a legfontosabb elemének a szociális védőhálónak, akkor nem ejtettem szót a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról.

Mi történt? Nagy mellénnyel Harangozó Tamás is erről beszélt, a foglalkoztatási adatokról. Varga Zoltán képviselő úr, akivel szintén vitatkozni nem lehet, mert csak kijelent dolgokat, és aztán kirohan a teremből. Az önök ideje alatt, tisztelt képviselő úr, 18 százalékos volt a megváltozott munkaképességű honfitársaink foglalkoztatottsága. Most 44 százalék. (Rétvári Bence: Így van!  Közbeszólás az ellenzéki sorokból.) Például az Audiban, a Boschban, a Kézműben, mint magyar állami vállalatban, és sok helyen dolgoznak megváltozott munkaképességűek. Ha ön lenézi a munkájukat, nem gond, csak ezt tegye meg a mikrofonban is, tisztelt képviselő úr, ne csak az orra alatt dünnyögve.

Jámbor képviselő úr a szociális chartából idézett. Abban benne van, hogy a fogyatékossággal élő emberek és a megváltozott munkaképességű emberek társadalmi integrációja és a közösség értékes tagjaiként való integrációja egy fontos folyamat. Mégis a 2010 előtti kormány úgy gondolta, hogy 18 százalékát érdemes foglalkoztatni, és eldugta ezeket az embereket, ne is beszéljünk róluk. Ők problémakörként kezelték ezeket az embereket, mi pedig lehetőségként, hiszen ezek az emberek értékteremtő munkát végeznek a társadalomban, magas hozzáadott értékű munkákat is nagyon sok helyen el tudnak látni, és olyan munkahelyeken vannak, ahol megbecsülik őket. Az egyik legfontosabb eredménynek tartom ezen a területen, hogy 18 százalékról 44 százalékra fölment a foglalkoztatási ráta a megváltozott munkaképességű emberek körében. Lehet ezt még tovább növelni, kell is, ezért hoztunk intézkedéseket, ezért kapnak járulékkedvezményt, és így tovább.

Ha már Kanász-Nagy Máté és Z. Kárpát Dániel is adóterhekről beszélt (Kanász-Nagy Máté: Adóék!), munkáltatói adó a szocialista kormányzás alatt 28,5 százalék, munkáltatói adó most 13 százalék. (Tordai Bence: Azért járulék volt!) Személyi jövedelemadó a szocialista kormányzat alatt 36 százalék. A Párbeszédnek most is volt olyan javaslata, ami 30 százalék fölé vitte volna a személyijövedelemadó-kulcsot. Tehát 36 százalék volt a szocialista időkben, most 15 százalék. 19 százalék volt a társasági adó a szocialista időkben, most 9 százalék.

Tehát 80 alkalommal csökkentettünk adót az elmúlt 12 évben, pont azért, és így értük el egyébként ezt a jó foglalkoztatottsági arányszámot, és így értük el az alacsony munkanélküliségi százalékot, hogy a munkát terhelő adókat és a vállalkozásokat terhelő adókat csökkentettük.

Én értem, hogy ez önöknek mindig támadási felület, mert önök adót emelni szeretnek. (Tordai Bence: Tiborcz-adó kellene még!) Most is a Margitszigetre kivetett egy adót a főpolgármester, sok sikert kívánunk a margitszigeti adózáshoz a polgármester úrnak, de pont az segítette a foglalkoztatottsági adatok javulását, hogy folyamatosan csökkentettük az adókat, és folyamatosan az adóterhek a vállalkozásoknál és a munkavállalók számára csökkentek.

Szeretnék reagálni Harangozó képviselő úrra is, akinek szeretném mondani, hogy Németországban nem sztrájkolhatnak a tanárok, tisztelt képviselő úr. Ön azt mondta, hogy be lett tiltva a tanársztrájk. Ez Németországban van. Németországban a szocialisták vannak kormányon mint legnagyobb kormánypárt, legyen szíves, a pártcsaládjához forduljon, és követelje, hogy Németországban a tanárok sztrájkjának betiltását oldják meg (Tordai Bence: Mennyit keresnek ott a tanárok?), mert Németországban tényleg nem sztrájkolhatnak a tanárok, törvényileg be van tiltva. Itt nincs betiltva, csak elégséges szolgáltatás van meghatározva. (Dr. Harangozó Tamás: Csak lehetetlenné van téve!) Németországban az önök szövetségeseinél viszont be van tiltva.

Azt nem nagyon értettem Tordai Bence zavaros történelmi fejtegetéseiben, hogy most Bismarckot jónak vagy rossznak tekinti, ezt nem nagyon lehetett érteni (Rétvári Bence: Igen!), mert azt mondta, hogy ókonzervatív volt, és biztos a mi példaképünk, de ő teremtette meg az állami szociális ellátás lábait és törvényi kereteit. (Kanász-Nagy Máté: Kicsoda?) Bismarck, tisztelt képviselő úr, Bismarckról beszéltünk, nem tudtuk eldönteni, hogy Tordai Bence szerint ő a történelem jó vagy rossz oldalán áll. (Tordai Bence: A tetteit ítéld meg, ahhoz próbálj viszonyulni valahogy!) Tudjuk azt, hogy a liberáliséknál mindig van egy ilyen council culture, akit korábban jónak tartottak, aztán azt hirtelen leveszik a falról, mert most már mégse olyan jó. (Tordai Bence: Zöldek!) A zöldeknél még jobban van, tisztelt képviselő úr (Tordai Bence: Jó, köszi!), úgyhogy én ezzel nem büszkélkednék. (Tordai Bence: Nem is büszkélkedek!)

Nagyon fontosnak tartom azt a mondatot, amit Keresztes László Lóránt mondott. Azt mondta a képviselő úr, hogy olyan kérdéseket feszegetünk, amikről nem is lehetne vitázni. Milyen olyan téma van, amiről nem lehet vitatkozni a magyar Országgyűlés keretei között (Rétvári Bence: Tabu!), aminek nem lehet az alapjait megkérdőjelezni, nem lehet átvariálni, nem lehet róla eszmei vagy akár gyakorlati vitákat folytatni bármilyen ügyről, ami a magyar nemzetet, a magyar nemzet jövőjét, az ellátásokat, bármit érinti. Szerintem ez is egy olyan vita, amit le kell folytatni, és ezek is olyan viták, amiket bizony le kell folytatni.

Beszéltem erről korábban, önök is többször szóba hozták a szegénységet. Hadd mondjak el önöknek az Eurostat adatai szerint egypár adatot! Kanász-Nagy Máté fogja a fejét, most már ő is meg akarja állítani Brüsszelt, úgy látszik, már az Eurostatnak sem hisz. (Derültség az ellenzéki sorokban.) Mégiscsak hadd mondjam el, hogy az Eurostat azt mondta, hogy Magyarországon 65 százalékkal csökkent 2010-hez képest a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya. (Tordai Bence: Kiszolgáltatott!)

2010 előtt, akik itt egyéniben indultak, tehát Jámbor András, Szabó Szabolcs, Csárdi Antal vagy éppen Tordai Bence, DK- és MSZP-logóval indult, tisztelt képviselőtársaim, tehát a plakátjaikon DK- és MSZP-logó szerepelt. (Tordai Bence: Tiéden meg Fidesz és KDNP!) Nagyon érdekesen próbálnak elhatárolódni a 2010 előtti világtól, hogy ja, hát ők ott sem voltak, azt sem tudják, kik azok, nem is ismernek semmiféle Gyurcsány Ferencet és társait. Tehát önök DK- és MSZP-logóval indultak. Jámbor András plakátjain, minden egyes plakáton DK- és MSZP-logó volt. (Rétvári Bence: Így van!) Szintén Csárdi Antalén, Tordai Bencéén meg pláne Szabó Szabolcsról ne is beszéljünk, DK- és MSZP-logó volt... (Szabó Szabolcs: Nálam kétszer is ott volt!) Lehet, hogy két DK-logó is volt Szabó Szabolcs plakátjain.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy azokhoz az időkhöz képest 65 százalékkal csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya.

(19.00)

Nézzük meg a váratlan kiadások fedezetének a hiányát! Több mint 3,8 millió fővel csökkent 2010-hez képest azoknak a száma, akik nem tudják fedezni a váratlan kiadásokat, 3,8 millió emberrel csökkent azoknak a száma, akik nem tudják fedezni a váratlan kiadásokat. 2,5 millióval csökkent azoknak a száma, akik nem engedhetik meg maguknak az évi egyheti üdülést. 1,6 millióval csökkent azoknak a száma, akik nem engedhetik meg maguknak kétnaponta húsétel fogyasztását. 1,3 millió fővel csökkent azoknak a száma, akiknek hátralékuk van hitel- vagy rezsitörlesztéssel kapcsolatban, és 1 millióval csökkent azoknak a száma, akiknek anyagi okból nincsen személygépkocsijuk. Még egyszer mondom: nem tartunk még ott, ahol szeretnénk, de öles léptekkel haladtunk a szegénység megszüntetése érdekében nagyon sok mutatóban és nagyon sok adatban. És ezek nemcsak Eurostat-adatok, tisztelt képviselő úr, ezek mögött emberek vannak, emberek, akiknek lett autójuk, akik ki tudtak jönni a hitelspirálból, akik el tudnak menni évente üdülni, akik fel tudják fűteni megfelelően a lakásukat, és így tovább. Ezek mögött emberek, családok és sorsok vannak, akiknek a gazdasági helyzetnek, a kormány gazdaságpolitikájának és szociálpolitikájának köszönhetően sikerült kitörniük a szegénység lefelé húzó spiráljából. Százezer fővel csökkent azok száma, akiknek anyagi okból nincsen telefonja.

Sorolhatnám tovább az adatokat, amelyek az Eurostat adatai, és külön megvan a roma lakosságra is. Ugye, most a Momentumnál nagy divat cigányozni, éppen Szarvas-Koppány Bendegúz cigányozott egy nagyot. Ó, hát Bedő Dávid fogja is a fejét... Hát, képviselő úr, bocsánatot kell kérni ilyen ügyekben, nem nevetni kell ezen! Nem nevetni kell, önöknek kell itt bocsánatot kérnie, hogy nagy nyilvánosság előtt cigányoznak, tisztelt képviselőtársaim. És ha megnézzük ezeket az adatokat, akkor azt látjuk, hogy a cigány honfitársaink esetében is jelentősen csökkent a szegénységnek kitettek száma, a súlyos anyagi deprivációnak kitettek száma, és jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma. Azt gondolom, hogy ezek azok a szociálpolitikai eredmények, amelyekről igen, érdemes beszélni, és igen, amelyeknek van eredménye és van létjogosultsága, és ha azt láttuk, hogy ez az irány egy megfelelő irány, mert eredményeket hoz, az Eurostat által kimutatott eredményeket hoz egyébként a szegénységpolitika, akkor ezt folytatni kell, tisztelt képviselőtársaim.

Erről beszélünk itt most már órák óta, és szerintem fogunk is még, vannak fontos viták, vannak értelmes viták, én azt gondolom, hogy ezeket az eredményeket, amíg önök nem ismerik el, addig nehéz közös alapról kiindulva beszélgetni például szociálpolitikai szempontokról, mert nagyon-nagyon sok eredmény… Tehát 2010 előtt sokgyermekes édesanyának lenni, édesapának lenni szinte egyet jelentett a szegénységgel. Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy önök ezt csak így lepattintják magukról, hogy ja, ott sem voltunk, azt sem tudjuk, mi az a 2010 előtti világ; azért nem találkoztam Ungár Péterrel a lemezboltban, mert én Guns N’ Rosest vásároltam, nem Pinket. Tehát, hogy van ízlésbeli különbség, másik boltban árulták, de ettől függetlenül azért ne tegyenek úgy DK- meg MSZP-logókkal induló képviselők, hogy azt sem tudják, mi történt akkor, meg fogalmuk sincs! Tehát ne tegyünk úgy, mintha az egy… Több százezer ember élt megalázó segélyen, sokgyermekes édesanyának lenni egyet jelentett a szegénységgel, elképesztő sok embert hagyott az út szélén a rendszer, elképesztő kiszolgáltatottságban. Az volt a szociálpolitika, hogy elvettek egyhavi bért, meg elvettek egyhavi nyugdíjat, meg hogy megszüntettek 16 ezer aktív kórházi ágyat, az volt a szociálpolitika, tisztelt képviselőtársaim? Ne vicceljünk már! Odaadták az önkormányzatoknak a szociálpolitikai feladatot, csak forrást elfelejtettek hozzá adni? Megkapták az önkormányzatok a feladatokat, aztán… Harangozó Tamás akkor pozícióban is volt, tehát pontosan tudja, hogy miről beszélek. (A gesztikuláló dr. Harangozó Tamás felé:) Hát, azt ön tudja. (Derültség az ellenzék soraiban.)

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy azért nehogy már a 2010 előtti világtól önök olyan nagyon-nagyon megpróbáljanak eltávolodni, hát önök ugyanaz a brancs, hát ne vicceljünk már! (Ungár Péter: Egy brancs vagyunk?) Egy brancs. Hát, aki DK-logóval indul, tisztelt képviselőtársak, meg aki DK-listán indul, ugye, azért azoktól ne tagadjuk el ezt a lehetőséget.

Az a helyzet, annyit szeretnék kérni önöktől ebben a vitában, fontos vita, annyit szeretnék önöktől kérni, hogy azokat a tényeket és az eredményeket, amelyeket a magyar emberek, sok százezer, sok millió magyar ember kemény munkájával elértünk az elmúlt 12 évben, azt ne tagadják el, ne nézzék hülyének a magyar választókat. Önök, ugye, szokták rendszeresen hibáztatni a magyar választókat, rendszeresen szokták hibáztatni, hogy miért ilyen rosszul döntenek. Pedig a választók bölcsességét szerintem nem érdemes kétségbe vonni, de önök rendszeresen hibáztatják a magyar választókat, akkor legalább két dolgot ne csináljanak velük: ne csapják be őket a mostani szövegeikkel, és tiszteljék meg őket annyival, hogy azokat az eredményeket, amelyeket a magyar választókkal közösen elértünk, azokat tiszteletben tartják, elismerik, és a közös eredményeken állva lehet vitatkozni a további utakról, a további lehetőségekről. Én csak ennyit kérek önöktől a vitában. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage