KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Orbán Viktor is aláírta a szociális jogok európai pillérét 2017-ben, ami 20 alapelvet határoz meg a méltányos alapon és jól működő munkaerőpiac és jóléti rendszer kialakítása érdekében. Köztük olyanok szerepelnek: mindenkinek joga van ahhoz, hogy élete során bármikor, amikor nem rendelkezik elegendő anyagi forrással, olyan juttatásokban részesüljön, amelyek garantálják számára a méltósággal élhető élethez szükséges minimáljövedelmet, és ténylegesen hozzáférjen a méltányos életszínvonalat lehetővé tévő árukhoz és szolgáltatásokhoz.

Nos, ehhez képest ez a javaslat ennek teljesen az ellenkezőjéről szól, tehát a magyar kormány szembemegy azzal, amit öt éve a miniszterelnök aláírt. Az uniós statisztikai hivatal adataiból kiderül, hogy GDP-arányosan jóval kevesebbet költ most az állam szociális juttatásokra, mint 2010-ben. Idetartozik minden természetbeni és pénzbeni támogatás, itt részletesen fel is sorolják a betegeket, rokkantakat, időseket, árvákat, özvegyeket, családtagjaikat, munkanélkülieket érintő intézkedéseket. 2009-ben a GDP 22 százalékát költötte az állam ilyen juttatásokra, 2020-ban 18 százalékát, de a 2019-es mélyponton a 16,4 százalékot is elértük. 2010-ben még az uniós középmezőnyben voltunk ebből a szempontból, tavaly pedig már csak Lettország és Írország van mögöttünk. Tehát van még itt, úgy néz ki, tennivaló bőven. Ez az egyik, amiről beszélni szerettem volna.

A másik, Nacsa Lőrinc képviselő úr néhány héttel ezelőtt, amikor felszólaltam a parlamentben, akkor azt kiabálta onnan a padsorok közül, egyszer volt egy ilyen, hogy „mondjad, komcsi!”, meg egyszer volt egy olyan, hogy „föl vörösök, proletárok!”. Ez a második nekem egyébként tetszett. Azt szeretném leszögezni, hogy komcsi nem vagyok, de vörös, az igen. Büszke szociáldemokrata vagyok, és büszke szociáldemokrataként rá kell hogy világítsak arra, hogy egyébként a világ válságról válságra billeg. A globális tőke, a multinacionális cégek, a bankok profitéhsége gyakorlatilag már az emberiséget veszélyezteti. Az látszik a klímaválságban, látszik a háborús helyzetben, sok egyébben. (Rétvári Bence: Eddig egyetértünk.) Tehát itt nekünk van, szociáldemokratáknak tennivalónk, van javaslatunk, van sok véleményünk ezekről a dolgokról, amelyeket jó lenne, ha meghallgatnának, sokszor elfogadnának.

Én büszke szociáldemokrataként azt vallom, hogy a nemzetet a baloldali eszmék tartják össze. Baloldali eszme, ilyen például a szolidaritás, az egymásért való felelősségvállalás. De nemcsak büszke szociáldemokrata vagyok, hanem büszke keresztény ember is. Tudom, hogy onnan messzebbről nézve talán vérkomcsinak tűnök, de ha egy kicsit közelebb megyünk egymáshoz, és elkezdünk egymással beszélgetni, jobban megismerni egymást, akkor rádöbbenünk, hogy azért lehet, hogy vannak közös pontok.

Nekem van egy nagyon jó barátom, aki KDNP-s önkormányzati képviselő volt, iskolaigazgató, egy egyházi iskolát vezet. Köztünk politikáról szó nem esik, de egyben egyetértünk, hogy az iskoláért és a gyerekekért mindent megteszünk. Sokszor segítettem munkáját abban, hogy cipősdoboz-akciókban gyűjtöttünk Csaba testvér dévai árvaházának. Volt, amikor ezt a Facebookra kitettem, és megkaptam a magamét az ellenzéki oldalról is, hogy miért teszem én ezt. Én akkor elmondtam, hogy számomra nem létezik jobb- és baloldali árva, csak árva létezik. Voltam kinn többször Déván is, Csaba testvérrel is találkoztam, voltunk Székelyhídon is, vittünk adományt, és ő akkor elmondta, hogy a román állam mennyire keveset költ egyébként az árvaellátásra, az árvákkal való foglalkozásra. Éppen ezért azt gondolom, hogy rendkívül fontos az, hogy Magyarországon többet költ az állam, mint mondjuk, Romániában, és még többet is kellene költeni.

Még azt is szeretném elmondani, hogy annyira keresztény vagyok, hogy a kilencedik egri cursillót végeztem annak idején  katolikusok tudják, hogy ez mit jelent , egyhetes lelki gyakorlaton vettem részt Böjti Tamás atya, jezsuita atya lelki gyakorlatán, és 2018-ban a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület, amit az éhségmenet tagjai  és nem Simon Gábor, aki körülbelül 100 métert menetelt az éhségmenettel, amíg a kamera látta, aztán beült az autóba és elment, de sajnos ennek a levét isszuk, mert azóta is ezt mondják, olvassák önök a fejünkre. Szóval, kimentünk egy küldöttséggel Ferenc pápához, és ott megáldotta a Munkát, Kenyeret-zászlót, és áldást kértünk tőle a magyar dolgozókra.

Ezt csak azért mondom, hogy lehet, ha egy kicsit közelebb megyünk egymáshoz, akkor mindjárt másképp nézünk egymásra, és nem biztos, hogy vérkomcsik vagyunk. Azt is szeretném elmondani, hogy nekem Jézus Krisztus a legnagyobb forradalmár, mert ő kiűzte a kufárokat a templomból, segítette a szegényeket, tehát nekem ő egy igazi baloldali ember. Amikor önöknek javaslatot teszek, javaslatot teszek a pártom nevében, akkor nekem azért ez a keresztényi gondolat is ott van a fejemben, merthogy a szolidaritás nemcsak baloldali, hanem keresztény eszme is. Éppen ennek a gondolatnak a jegyében újfent kérném önöket, hogy ezt a bizonyos részt ebből a törvényből vegyék ki. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage