KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm. Csak eszembe jutott egy nagyon fontos dolog itt Churchill kapcsán és az angolszász jóléti rendszerről. Ugye, Churchillnek volt egy kortársa, munkatársa, politikustársa, Beveridge, akinek a nevéhez fűződik a Beveridge-terv. Ez egy nagyon-nagyon fontos lépés volt Angliában a jóléti állam kialakulása során, illetve ebben a folyamatban. 1941-ben vagy 1942-ben született ez a terv, és pontosan azt a célt szolgálta, hogy amikor nagyon nagy baj volt Európában, a háború időszakában, akkor a szociális ellátások rendszerét a korábbi időszakhoz képest nagymértékben fokozták, családi ellátásokat, szociális ellátásokat növeltek meg.

Ugye, Anglia hagyományosan az angolszász jóléti modell egyik kiindulópontja volt. Ebből is látszik, hogy liberális megközelítésű államokban is nagy hangsúlyt fektetnek a szociális biztonság erősítésére nemcsak a segélyezés révén, hanem igenis nagyon kiterjedt ellátások révén. Egyébként a Beveridge-terv ellátásai alapvetően univerzális ellátások voltak. Az univerzális, demogrant vagy más néven csoportosan célzott ellátások azok az ellátások, amelyek úgymond alanyi jogon mindenkinek járnak, akik valamilyen csoportba tartoznak rászorultságtól függetlenül. Ez a terv és ez az intézkedés pontosan ilyen támogatásokat tartalmazott.

Azt gondolom, Magyarországon a jelen korban is példát lehetne venni erről a tervről, ahogy egy ország eldöntötte, hogyan erősíti a szociális biztonság hálóját. Itt többek között a britekről lehetne példát venni, nagyon sokat lehet tanulni a történelemből. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage