FÜLÖP ATTILA belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Két kérdésre szeretnék csak reagálni, egyrészt, amit Csárdi képviselő úr kérdezett több ízben; határozottan bízom képviselő úr méltányos hozzáállásában. Most, ugye, a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények vitáján vagyunk, a Ferencváros esetében egy fontos kérdés hangzott el egy konkrét ügyben, úgyhogy engedje meg, képviselő úr, ha ezt írásban megkaphatom, annak minden részletét, mert hátha a szóbeli közlésben olyan ténybeli kérdésekre nem tudunk kitérni, vagy nem lesz teljes körű az információ, ami kapcsán nem lesz helyes következtetésünk benne. Ha megkapom a kérdést, akkor természetesen válaszolni fogok rá.

A másik pedig az a felvetés volt, és szeretném itt a legelején tisztázni, amit Jámbor képviselő úr, illetve Ungár képviselő úr említett, ez a fogyatékos személyek intézményi helyzete, kiváltás, kitagolás, támogatott lakhatások létrehozása. Biztos vagyok benne, hogy Jámbor képviselő úrnak csak az olvasási figyelmét kerülte el, tehát itt szó nincs arról, hogy hosszabbítanánk határidőt. Nem tudom, ezt miből következtette képviselő úr, ha ebből a bekezdésből, ami úgy szól, hogy „az ötven fő feletti fogyatékosok, pszichiátriai beteg személyek számára tartós ápolást, gondozást nyújtó intézmény nem állami vagy egyházi fenntartója 2025. de-cember 31-éig”, és folytatódik a mondat, ez csak azért került bele, mert ez egy pluszkötelezettség ránk nézve, ami arról szól, hogy ennek a folyamatnak a következő lépése egy következő pályázati kiírás lesz, amiben nem állami fenntartók, civil, egyházi fenntartók tudnak egyébként pályázni, az ő esetükben is amennyi támogatott lakhatást létrehoznak, annyival csökkenteni kell az állami férőhelyek számát. Tehát itt szó nincs benne határidő-kitolásról, csak azért szeretném ezt tisztázni, hogy nehogy itt véletlenül úgy távozzunk, hogy itt egy olyan állítás hangzik el, ami nem az igazság talaján áll.

Egyébként pedig, amit képviselő úr mondott, Ungár képviselő úr, azzal egyetértek teljes mértékben, hogy ez a kitagolás folyamata nem egy egyszerű dolog. Ezen jól látszik az, hogy ha valamit módosítani akarunk, ami több tíz év begyakorlott működése, akkor mennyi buktató van benne, de azt örömmel tudom jelezni, hogy a mai napig háromezer olyan fogyatékos honfitársunk van, aki korábban nagy, száz fő feletti intézményben élt, ma pedig megpróbálják azt az önálló életvitelt, ami 12 fős támogatott lakhatásokban van. Ezt az utat fogjuk tovább vinni, mert szerintünk ez az ő érdekük. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage