FÜLÖP ATTILA belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Azt gondolom, hogy se helyénvaló, se kivitelezhető nem lenne, hogy a Magyarország biztonságáról szóló egyes törvények törvényjavaslatának 22 órás, széles spektrumon értelmezett általános vitájáról egy rezümét próbáljak meg a zárszóban adni. Úgyhogy ehelyett kérem, engedje meg az Országgyűlés, hogy két olyan részére hívjam fel a figyelmet még a törvényjavaslatnak, amely, azt gondolom, hogy rendkívül fontos, de most nem érintettük.

Az egyik az, bár erről egy mondatban beszéltünk, hogy a gyerekvédelmi törvény is módosul benne, és a gyerekvédelmi törvény módosítása kapcsán van egy fontos kitétel, amelyik a gyermekek biztonsága, szociális biztonsága érdekében pont a gyermektartásdíj állam általi megelőlegezésének szabályát változtatja meg.

A másik, amit nagyon fontosnak tartok, hogy az emberkereskedelem áldozatává vált gyermekek és fiatalok esetében pedig egy új típusú védett elhelyezést nevez meg és nevesít a törvény, ami, azt gondolom, hogy megint csak egy olyan lépés a gyerekvédelemben, ami egy konkrét válasz konkrétan a legnehezebb, legkiszolgáltatottabb gyermekek és fiatalok esetében. Azt gondolom, hogy ez már a sokadik ilyen lépés, és fontos, hogy a gyermekvédelemben ezt megtegyük.

A másik pedig, amit ki akartam emelni, az eddig nem létezett fogyatékosságügyi független mechanizmus létrehozása, ami az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalán keresztül működik, ami, azt gondolom, hogy megint egy olyan összefoglaló pontja, kiindulópontja lehet a fogyatékosságügynek, ami nehezen, bonyolultan értelmezhető, és egyfajta biztonságot fog tudni hozni a fogyatékosságügy területén.

(7.10)

A képviselő asszonynak és uraknak, ellenzéki képviselő asszonynak és uraknak pedig a folyamatosan felmerülő kétkedése kapcsán még egyszer szeretném rögzíteni: a kormány által benyújtott törvénymódosító javaslat minden olyan módosítást tartalmaz, amit a kormány módosítani akart volna, ennél se többet, se kevesebbet. Úgyhogy minden más, ami ebből adódna, feltételezés, hogy mi az, amit még módosítanánk, azt ezzel az egy mondattal szeretném lezárni.

Minden értéket és jobbító szándékot tartalmazó hozzászólást pedig szeretnék megköszönni, és szeretném kérni a parlamentet, hogy majd támogassa a továbbiakban is ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage