DR. BRENNER KOLOMAN, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Hadd kezdjem onnan, hogy az, hogy a XXI. században egy modern állam vagyonelemeivel is nagyon a gondos gazda szemével kellene eljárnia, ebben szerintem egyetérthetünk. Azzal is egyetérthetünk talán, hogy az elmúlt 32 évben nagyon komoly olyan, a politikai és történelmi változások folyamán bekövetkezett vagyonvesztést regisztrálhatunk, különös tekintettel a rendszerváltoztatás időszakára, amely a mai napig például a történelmi termelőkapacitásainkat is nagyon negatívan érintette. A szűkebb pátriámban, mondjuk, a soproni választókerületből például a petőházi cukorgyárat hadd említsem meg ebben az összefüggésben, ahova én gimnazistaként még mehettem megszemlélni, hogy hogyan gyártják a cukrot. Hogy a hazai cukorgyártás és cukorrépa-termesztés pedig manapság hogy áll, azt mindannyian sajnos nagyon jól tudjuk.

Felelős konzervatív pártként mi azonban azt hiányoljuk az elmúlt 12 éves fideszes egypárti túlhatalmából, hogy nem tette meg ennek a kiemelkedő politikai felhatalmazásnak a birtokában sem azt a modernizálását a magyar közigazgatásnak, amely a mi véleményünk szerint feltétlenül szükséges volna ahhoz, hogy valóban jó gazda módjára tudna például az Állami Vagyonkezelő Zrt. a magyar nemzeti vagyonnal gazdálkodni. Én azt gondolom, hogy ennek egy legelső, nulladik lépése az lenne, amit a mi politikai közösségünk hosszú évek óta követel, hogy legyen egy nemzeti vagyonleltár. Ahogy képviselőtársam is az előbb jelezte, hogyan lehet egy ilyen törvényt úgy elénk terjeszteni, hogy nincs mögötte konkrét tartalom, hogy mit szeretnénk eladni, és miért. Az pedig, hogy a jelenlegi, kiemelkedően nehéz gazdasági és szociális válságban ez a törvényjavaslat megnyitja az útját a családi ezüst, mindannyiunk közös családi ezüstjének a kiárusítására, azt csak elutasítani lehet felelős konzervatív pártként.

A természetvédelmi területekre vonatkozóan én nagy figyelemmel kísértem miniszterhelyettes úr expozéját ebben a kérdésben, de engedje meg, miniszterhelyettes úr, hogy kétségeimet fejezzem ki már csak azért is, mert 2018 novembere óta kísérem figyelemmel a Fertő tavi megalomán fideszes beruházás történetét. Az én képviselői fogadóórámon jöttek először össze mindahányan, a csónaktulajdonosoktól kezdve a jachttulajdonosokig, a lebontott cölöpházak tulajdonosáig egyébként mindahányan, akiknek meg információjuk sem volt arról, hogy aztán az ő tulajdonukban lévő cölöpházakat…  miközben a jogállamiság nagy büszkeségére még folynak a perek a cölöpházakkal kapcsolatban, önök még a cölöpházak tulajdonosaira ráhárítják a lebontás költségeit is. Szégyen, gyalázat!

Szóval, én azt gondolom, hogy ebben az összefüggésben, amikor látunk egy olyan példát, és nemcsak a Fertő tónál, hanem a Balatonnál, és hadd ne mondjam a többi természetvédelmi területet ebben az ügyben, itt azt gondolom, érthető talán, hogy legalábbis komoly kétségeink vannak abban a vonatkozásban, hogy ez a törvénymódosítás nem az eddigi fideszes eljárásmódot erősíti, amiről viszont konkrét tapasztalataink vannak. Tehát nem egy…  most így bemondom az Országgyűlésbe, hogy isten bizony; ja, ez körülbelül annyit jelent, hogy nagyon szigorúan megnézzük a természetvédelmi előírásokat, és évente kell egy beszámolót küldeni. Hát, beszámolok arról, hogy lebetonoztam a Fertő tavat, és akkor az minden rendben van ugye? Tehát körülbelül erről van szó. Itt nagyon nagy fenntartásaink vannak, hiszen nekünk mind az épített, mind a természeti környezet kiemelkedően fontos.

Tehát összefoglalóan azt gondolom, hogy itt egy válságkezelésben hirtelen ahelyett, hogy érdemi lépéseket tennének azért, hogy az Európai Unió végre kifizesse hazánknak, a magyar polgároknak járó támogatást, amit azért tartanak vissza, mert a fideszes egypárti túlhatalom fokozatosan megszállta a magyar államszervezetet, és leépítette a jog uralmát, ez egy régi európai és konzervatív érték, kedves fideszes képviselőtársaim, egyébként, leépítették a jog uralmát és most, amikor ezt számonkérik önökön, akkor mutogatnak Brüsszelre.

Apropó, Brüsszel! Képviselőtársam, a Fidesz vezérszónoka jelezte, hogy az elhibázott brüsszeli szankciós politika. Tisztelt Képviselőtársam! Nem tudom, tetszike tudni, hogy ki szavazata meg a nyolc szankciós csomagot. Ha nem tudná, elárulom, hazánk felelős miniszterelnöke, Orbán Viktornak hívják, az ön pártelnöke, mellékesen megjegyezném, ő a szankciókirály. Tetszik tudni, kedves képviselő úr, önök itt mondhatják a propagandájukat, amivel elárasztják a hazánkat, 8 milliárd forintot elköltve egy ilyen válsághelyzetben a magyar adófizetők polgárok pénzéből, ez az önök politikája, ez az értékválasztásuk, kedves fideszes elvtársak. Ez az értékválasztásuk, hogy inkább kiplakátolnak egy megtévesztő hazugságot, mint hogy mondjuk, benyújtanák végre azt a felújítási alapról szóló tervet, amelynek alapján a felújítási EU-s pénzek hitelrészét hazánk megkapja. Most arra nagyon nagy szükségünk van, merthogy a hétéves európai uniós költségvetési pénzeket, azt ugye, mindenki tudja itt, hogy ’23 végén vagy ’24 elején kezdik majd kifizetni, azt a részét, amit megkap hazánk.

Mi egyébként felelős konzervatív pártként minden olyan törvényjavaslatukat megszavaztuk, és meg is fogjuk szavazni, amely ahhoz kell, hogy a magyar polgárok megkapják a nekik járó európai uniós forrásokat, félreértés ne essék, de ez az önök kezében van. Az önök kezében van, hogy a Médiatanácsba azonnal beengedjenek például ellenzéki képviselőket, hogy akkor végre megint kiegyensúlyozott médiahelyzet lenne hazánkban, és az egyéb, a jog uralmára vonatkozó problémákat már nem is említem meg. Most is itt van az Európai Parlament delegációja, akik az oktatás ügyét is, mondjuk, elég kritikusan szemlélik.

(9.40)

Tehát azt gondolom, hogy önök ne a családi ezüstöt adják el ennek a törvényjavaslatnak a kapcsán, hanem felelősen gazdálkodjanak mindannyiunk közös nemzeti vagyonával, és a költségvetési lyukakat egyrészt, ahogy momentumos képviselőtársam jelezte, a saját kiadási oldalukon bizony nézzék meg, hogy mi az, amit azonnal meg lehet szüntetni: Vodafone eladása, 130 milliárd a közmédia fideszes propagandájára, a propagandaminisztérium 100 milliárdja. Hadd ne soroljam a százmilliárdokat mindannyiunk közös adóforintjaiból, amiket azonnal le lehetne nullázni. Azonnal! Senki nem venné észre, ha holnaptól nem hazudna az M1! Senki nem venné észre!  már azokon kívül, akik ezt eddig elhitték önöknek.

Tehát igenis tessék felelősen bánni a költségvetéssel és nem a családi ezüstöt kiárusítani. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage