BEDŐ DÁVID, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Egy újabb év és egy újabb igazságtalan adótörvény. Azt gondolná az ember, hogy egy ilyen válság közepén a kormánypárt átgondolja az adópolitikáját, és érdemi módosításokat eszközöl annak érdekében, hogy megsegítse a rászorulókat, és többet szedjen be a gazdagoktól és a nagyvállalatoktól. Hát, nem így lesz, mert nem elég, hogy törvénybe írják, hogy az állam utolsóként jön a sorban, amikor felelősséget kell vállalni a szegényekért, de még az adópolitikájuk is ezt tükrözi.

A 2023-as adótörvény semmilyen érdemi változtatást nem tartalmaz. A válságban is folytatódik a Fidesz igazságtalan és érzéketlen adópolitikája, folytatódik az, hogy az emberekkel fizettetik meg a rossz kormányzás árát, a Fidesz-felárat.

Nézzük akkor a részleteket! A törvényjavaslat nem tartalmaz semmilyen intézkedést az energiaválság következményeinek enyhítésére. (Z. Kárpát Dániel: Úgy van!) A villamos energia és a gáz után továbbra is 27 százalékos rekordáfát kell fizetni annak ellenére, hogy már a háború előtt elszabaduló infláció százmilliárdos nagyságrendű többletbevételt eredményezett a költségvetésben. (Z. Kárpát Dániel: Ezt is jól mondja!) A törvényjavaslat nem ösztönzi a munkáltatókat arra, hogy járuljanak hozzá a munkavállalók megemelkedett energiakiadásainak fedezéséhez, pedig lenne költségvetési mozgástér néhány százezer forintos munkaadói támogatás adómentességének biztosítására. A törvényjavaslat nem tesz semmilyen lépést a közteherviselés rendszerének igazságosabbá tétele érdekében. A multinacionális cégek továbbra is minimális nyereségadót fizetnek, pedig a világon mindenhol lépések történtek annak érdekében, hogy hatékonyabban meg lehessen őket adóztatni. A személyi jövedelemadó rendszerében a multimilliomosok és a minimálbéren foglalkoztatottak azonos adóterhelés alá esnek, holott ebben a kritikus időszakban ideje lenne a legszegényebbek és a legszegényebb munkavállalók adóterheit csökkenteni. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy továbbra sincs semmilyen érdemi alternatíva azoknak, akiket kiszorítottak a kata adóztatásának köréből.

Az országnak egy igazságosabb és szolidárisabb adórendszerre lenne szüksége, ahol a tehetősebbek többet vállalnak, a szegényeket pedig az állam megsegíti, nem pedig az út szélén hagyja. Éppen ezért a Momentum saját javaslatot fog benyújtani a héten, ami ennek a keretnek megfelel, a Fidesz javaslatát és adótörvényét pedig nem tudjuk elfogadni. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage