PÁNCZÉL KÁROLY, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Végre csütörtök  mennyire vártuk ezt, hogy elkezdődhessen a csütörtöki ülésnap!

Tisztelt Országgyűlés! A világjárvány, valamint a szomszédunkban dúló orosz-ukrán konfliktus megmutatta, hogy a kölcsönös tiszteleten alapuló nemzetközi együttműködésre nagyobb szükség van, mint bármikor korábban, még ha jelen esetünkben egy miniállamról és Magyarország kapcsolatáról van szó, ez akkor is nagyon fontos dolog.

San Marino büszke a nemzeti identitására, a kulturális, történelmi és vallási örökségére  zárójelben mondanám el, hogy egy 1700 éves köztársaságról van szó , és San Marino nem is kívánja ezt feladni, valamint a nemzeti kisebbségek ügyére is érzékeny ország. Magyarországnak fontos kérdésekben szövetségesi kapcsolatot tudtunk velük kialakítani, és minél szorosabban működünk együtt San Marinóval, annál inkább profitál abból hazánk, Magyarország is.

Az együttműködésünk most ezzel a javaslattal új szakaszba léphet a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztésével; különösen az egymás területén megvalósuló beruházási tevékenység feltételeinek kedvezőbbé és biztonságosabbá tételével, valamint a beruházások ösztönzésével, ahogy az államtitkár úr expozéjában elhangzott.

Nagyon fontos, hogy a két ország beruházói biztosítottak legyenek abban, hogy a beruházásaik védelmét jelentő jogi elemek garanciát élveznek, ebből fakadóan a felek a megállapodás alapján jogvita esetén választottbíráskodás mellett rendezhetik nézeteltéréseiket tisztességes és pártatlan eljárásban, akár az állammal szemben is. Az ilyen és ehhez hasonló garanciák útján, azt gondolom, erősíteni tudjuk nemzetközi együttműködésünket, kapcsolatunkat San Marinóval, ami Magyarország számára is rendkívül kedvező lehet.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az elhangzottakra való tekintettel kérem, hogy támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage