GRÉCZY ZSOLT, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Minden olyan kezdeményezést, ami európai uniós jogharmonizáció, azt a Demokratikus Koalíció örömmel veszi, és alapvetően támogatja.

Minden helyzetben azonban el kell mondanom azt is, hogy nem mindig van okunk az örömre, például abban az esetben sem, amikor az úthálózatról beszélünk, és néhány hónappal ezelőtt egyszer csak létrejött egy magáncég a miniszterelnök közvetlen környezetéhez tartozó néhány baráttal, amely átvette a magyar autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát a következő 35 évre, és egy alig pár hónappal ezelőtt alakult cég kapta ezt meg. Természetesen Mészáros Lőrinc és Szíjj László neve azért ebben elő kellett hogy forduljon. Összesen 1237 kilométer autópálya kezelésének feladatát, valamint a Magyar Közút 900 munkatársát vette át az állami Közútkezelőtől egy egypár hónappal ezelőtt alakult cég. Nyilván nem nehéz megtalálni az összefüggést abban sem, hogy ebben a brutális inflációs helyzetben azonnal sikerült megemelni az autópályák matricadíjait. Bármelyik matricáról beszélünk, jelentős áremelés történt ebben. Ezek a pénzek most már ezek szerint közvetlenül Orbán Viktor környezetéhez folynak be.

Ugyanakkor azt is szeretném megjegyezni, és ezt nem árt, ha az Országgyűlés jegyzőkönyve is rögzíti, ennek az autópálya-hálózatnak a döntő többségét a Gyurcsány-kormány alatt építették, és örülök, hogy ezzel is sikerült gazdagítanunk Magyarországot. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage