DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A napirenden lévő törvénymódosítás célja a következő világkiállítás, illetve hazánk részvétele ezen a rendezvényen.

A világkiállítás Japánban, Oszakában kerül megrendezésre 2025 áprilisa és októbere között. Jelentőségét jól jelzi, hogy a kiállítás fél éve alatt 30 millió látogatót várnak 150 ország és 25 nemzetközi szervezet részvétele mellett. Hazánk világkiállításon való jelenlétével erősíthetjük a magyar országképet; erősíthetjük gazdasági kapcsolatainkat, és arra is jó lehetőség, hogy bemutassuk kulturális értékeinket.

A törvényjavaslat hatálya kiterjed a beruházások lebonyolítására, a szolgáltatások megrendelésére és a beruházással összefüggő beszerzésekre. Az előterjesztés a kormány szándéka szerint hozzájárul ahhoz, hogy a beruházások határidőben, magas színvonalon, a szervező által meghatározott egyedi követelményeknek maradéktalanul megfelelve megvalósulhassanak a helyi viszonyokhoz igazodva.

A törvényjavaslat abból indul ki, hogy a világkiállításon való megjelenés előnyös az országnak, és a megkötendő szerződések halasztást nem tűrő szerződéseknek minősülnek. Ezzel kapcsolatban fontos körülmény, hogy az előkészítő munkálatok szempontjából a világkiállításig hátralévő két és fél év egy ilyen nagyságrendű rendezvény esetében rövid időnek minősül.

Az előterjesztés lényeges pontja, hogy a világkiállítás megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági eljárásokban és vámigazgatási eljárásokban az ügyintézési határidő 10 nap, a szakhatósági eljárás esetében 5 nap. A törvényjavaslat alapján a magyar részvétellel kapcsolatos feladatok irányítója és lebonyolítója a Magyar Turisztikai Ügynökség, ekként az ügynökség vagy a kormány rendeletében kijelölt egyéb szervezet a lebonyolítandó közbeszerzési eljárások ügyében jogosult rendkívüli sürgősséggel alapított, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást alkalmazni a közbeszerzési törvény meghatározott pontja szerint. Biztos vagyok benne, hogy a szervezőstáb olyan munkát végez majd, amely alapján a mostani kisebb-nagyobb viták ellenére mindenki büszke lehet majd a magyar kiállításra és jelenlétre, függetlenül attól, hogy a patkó melyik oldalán ül.

Tisztelt Ház! Nem a tárgyhoz tartozik, de szeretnék külön köszönetet mondani az Országgyűlés munkatársainak, a gyorsíróknak és az ülés lebonyolításáért felelős munkatársaknak; az ellenzéki obstrukció miatt tegnap reggel óta folyamatosan teljesítenek szolgálatot és helytállnak. Nem tudom, hogy az obstrukciót kezdeményező ellenzéki képviselők ezt megtettéke, de én mindenképpen szeretnék köszönetet mondani érte. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage