GRÉCZY ZSOLT, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az, hogy Magyarország megjelenjen méltó módon egy világkiállításon, az természetesen minden magyar számára fontos. Az oszakai világkiállítás is ebből a szempontból lehet kiemelt jelentőségű.

Ugyanakkor muszáj megjegyeznem, hogy nehezen felejtjük el mindazt, ami a milánói világkiállítás kapcsán történt. Például egy időre lefoglalták a magyar pavilont az olasz hatóságok, mert a magyar fél nem fizette ki az olasz partnerét. Utána folytatódott mindenféle büntető feljelentésekkel Magyarországon, és a Sámándobnak nevezett rész pedig összevissza hurcoltatott itt az országban. Kiderült, hogy a felállítása még többe kerülne, mint az eredeti létrehozása. Szállították Szombathelyre, aztán Karcagra, és mindenhol újabb és újabb százmilliókba került volna a magyar adófizetőknek. Sőt, volt olyan helyzet, Karcagon fordult elő, hogy amikor egy újságíró megkérdezte a polgármestert, hogy jó, jó, de mi történik itt, akkor egész egyszerűen bezárta a vécébe ezt a bizonyos újságírót. Erről a sajtó akkor be is számolt.

Tehát azt gondolom, hogy Magyarország hírneve ennél többet ér mindannyiunk számára. Az oszakai világkiállítás legyen a magyar kultúra, a magyar történelem bemutatásának méltó helyszíne, de lehetőleg korrupció, lopás és botrányok nélkül. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage