KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt évtizedekben a kockázatok és a bizonytalanságok korszakát éltük. Ez sajnos egyértelműen átcsapott a válságok időszakába. Az energiaválság, a klímaválság, a szociális válság és a háborús válság időszakát éljük, és félő, hogy ez a 2020-as éveket mindenképpen be fogja árnyékolni, meg fogja határozni.

Ha megnézzük, hogy milyen út vezetett idáig, sajnos semmi olyan nem történt, amit ne lehetett volna előre jelezni. Ezeket a válságokat nagyrészt a túlfokozott fogyasztói társadalmak, a túlfokozott piacgazdaságok okozzák. Bőven megvoltak azok a figyelmeztetések már a hatvanas-hetvenes évektől, hogy min kéne változtatni, hogy ne jussunk el idáig.

Az elmúlt évtized Magyarországon is talán a vihar előtti csend időszaka volt, amikor a magyar kormány az olcsó orosz gázra, a beáramló német tőkére és a brüsszeli forrásokra, európai uniós támogatásokra alapozta Magyarországnak  idézőjelbe mondom  versenyképességét és költségvetési egyensúlyát, de pontosan lehetett tudni, hogy milyen ingatag lábon áll az a kormányzás, ami erre a három bizonytalanná váló tényezőre próbálja alapítani Magyarország versenyképességét.

Az elmúlt évtizedben bőven lett volna időnk felkészülni ezekre a válságokra, megszabadulni az orosz függéstől  ez elsősorban az orosz szénhidrogénektől való függést jelenti. Ez a függés vezetett most minket bele abba a válságba, ami az európai uniós országok közül Magyarországot talán a leginkább sújtja.

Ha az elmúlt évtizedet nézzük, leginkább a tücsök és a hangya meséje jut eszünkbe, ahol a kormány a tücsök szerepét játszotta. Nem kell azon csodálkozni, hogy most nagyon sokaknak valóban felkophat az álla a téli időszakban.

Ha azt nézzük, hogy hogyan jutottunk ide, és mi a kilábalás útja, akkor meg kell állapítanunk, hogy az államnak nagyon-nagyon fontos szerepe lenne ennek a válságnak a kezelésében. Most pont, hogy nem kevesebb, hanem több állami szerepvállalásra és felelősségvállalásra lenne szükség. Éppen ezért érthetetlen, ahogy a magyar kormány kihátrál ebből a felelősségből. Nézzük csak, hogy mi történik a szociális törvény erre vonatkozó módosítása kapcsán, amivel kapcsolatban egy maratoni vitán vagyunk túl. Mi álltuk a sarat, de mind a mai napig nem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy miért van szükség ebben a válsághelyzetben a szociális törvény módosítására, ami alapján az állam még hátrább szorulna a feladatellátás terén.

Ha az állam szerepéről beszélünk, akkor a fenntartható zöldmegoldásokról is beszélnünk kell, ugyanis ezek adnak kiutat az energiaválságból, a klímaválságból, ezek segítenek megszabadítani minket az orosz szénhidrogénfüggéstől is. Pontosan ezért indítottuk el azt a zöldkonzultációnkat, aminek a kitöltésére innen is biztatok mindenkit  ez a „zoldkonzultacio.hu” oldalon elérhető  itt olyan kérdésekkel lehet találkozni, amelyek a valódi megoldásokat jelentik.

Éppen ezért szorgalmazzuk a valódi megoldások kapcsán, hogy a szélenergia tiltását oldják fel Magyarországon  2016 óta be van tiltva a szélerőművek üzembe helyezése. Szintén nem kaptunk magyarázatot arra, hogy ez miért történik, és mikor fogják ezt feloldani. Az LMP-nek van egy javaslata, tessék azt támogatni, hogy a parlament vitathassa meg, hogy újra lehessen szélerőműveket telepíteni Magyarországon!

Ha megújuló energiaforrásokról beszélünk, akkor érthetetlen az a korlátozás, ami a napenergia használatára vonatkozik. Ez még a kormány saját energiastratégiájával is szembemegy, mert nemcsak, hogy adóztatják a napenergia használatát, hanem most már a rendszerbe való betáplálást sem engedik a magyar háztartásoknak, családoknak, kis- és középvállalkozásoknak. Arra hivatkoznak, hogy a hálózat nem bírja el azt a zöldenergiát, amit a háztartások megtermelnek. Az elmúlt 12 évben miért nem sikerült fejleszteni akkor ezt a hálózatot? Pontosan láthatták, a saját stratégiai célkitűzésüknek megfelelően is, hogy egyre többen használnak  nagyon helyesen  napenergiát. Miért nem fejlesztették a hálózatot?

De beszélhetnék az országos szigetelési programról, a klímabérlet bevezetéséről vagy éppen az atomenergia kivezetéséről. A válságból szociális intézkedések és fenntartható zöldmegoldások vezetnek ki. Ezeket kérjük számon a kormányon. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage