DR. FÓNAGY JÁNOS, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Öt perc az ön által felvetett kérdések megválaszolására nem alkalmas, azonban engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét arra, hogy a kormány az Alaptörvényben egy olyan alapvető sarkalatos kérdést, mint az államadósság, szabályozott. Tehát azt, hogy nagy, átfogó, a társadalom egészét érintő gazdaságpolitikai kérdéseknek alaptörvényi szabályozása szükséges, a kormány eddig sem vitatta, és ahol szükségesnek tartotta, ott kezdeményezte és végre is hajtotta.

Ugyanakkor azonban a felvetése lehetőséget ad számomra, hogy beszéljek arról, hogy a nagy, átfogó kérdések mellett mi az, amivel a kormány a napi életben, ebben a valóban nehéz helyzetben igyekezett a magyar lakosságot és a magyar vállalkozások működését, létezését, fennmaradását támogatni. Azt, hogy az energiaár-emelés minden európai országot érint, nem csak Magyarországot, képviselő úr pontosan tudja, és gondolom, nem is vitatja. Amiben Magyarország eltér az európai gyakorlattól, az, hogy Magyarország továbbra is rezsicsökkentéssel védi a magyar lakosságot a kiugró költségek ellen. A rezsicsökkentést továbbra is biztosítja minden magyar háztartásnak az átlagfogyasztás mértékéig, és még efölött is nem a valós piaci árat, hanem a nagyon kedvezményes lakossági piaci ár fizetését. A kormány állja a családok rezsijének egy jelentős részét, ez minden magyar családnak, nyugdíjasnak havi 181 ezer forintos támogatást jelent. Az európai uniós csúcson a magyar miniszterelnök elérte, hogy Magyarország mentesítést kapjon a szankciók alól, és ezzel megőriztük Magyarország biztonságos gázellátását.

A kormány eddig hat dologgal segíti a családokat: rezsicsökkentett árral, tűzifaprogrammal, barnaszénprogrammal, benzinárstoppal, élelmiszerárstoppal és a kamatstoppal. Ebben az évben összesen 1127 milliárd forint maradt a családoknál adókedvezmény és jövedelemadó-visszatérítés formájában, kifizettük a 13. havi nyugdíjat, fizettünk inflációs nyugdíj-kiegészítést, és az év végén fizetünk nyugdíjprémiumot is. Érvényben van és marad a 25 év alatti fiatalok adómentessége, meghosszabbítjuk a benzinárstopot és az élelmiszerárstopot december 31-ig, a kamatstopot pedig kiterjesztettük és meghosszabbítottuk 2023. június 30-áig. Amíg magasak az európai energiaárak, addig meggyőződésem szerint maradnak az árstopok is Magyarországon.

A szankciós infláció elleni fellépés keretében nemcsak a családokat, hanem a vállalkozói szektort is segítjük. Energiatámogatást nyújtunk az energiaintenzív kis- és középvállalkozóknak, november 11-étől kiterjesztjük a kamatstopot a kis- és közepes vállalkozásokra, meghosszabbítjuk a Széchenyi Kártya hitelprogramját, és gyármentő programot indítunk a nagyok számára.

Sajnos, a kormány pozitív intézkedései mellett említést kell tennem arról, hogy a baloldal mind bel-, mind külföldön ezzel ellentétes mozgást mutat, eltörölné a rezsicsökkentést, rázúdítaná a piaci árakat a magyar családokra. Csak emlékeztetőül a közvélemény számára: a korábbi kampányban a magyar baloldal miniszterelnök-jelöltje sok tekintetben ledegradálta a rezsicsökkentést, a baloldal vezetője egyenesen hülyeségnek nevezte azt, az árstopokat pedig látszatintézkedésnek ítélte. Meggyőződésem, hogy a magyar családokat és vállalkozásokat támogató programjainkat fenn kell tartani, és a jelenlegi gyakorlatot folytatni kell. Köszönöm a türelmét, elnök úr. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage