DR. FÜRJES BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: (Nem működik a hangosítás.) Nem olvasható a kártya… Úgy tűnik, most jó; elnézést, én voltam a hibás.

Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Idealista emberként mindig keresem az egyetértési pontokat. Nagyon nehéz megtalálni, hogy mivel tudnék egyetérteni az ön felszólalásából. Talán egyetlen, amit így ki nem mondott, de próbálom beleérteni: tehát az fontos, hogy az embereket a mindennapokban a háborús helyzet, a háborús infláció, a szankciós politika és azok a gazdasági-szociális nehézségek, amelyek egész Európát jellemzik, kétségtelenül sok nehézség elé állítják. És azt én nagyon fontosnak tartom, hogy  kormány-ellenzék pozícióktól függetlenül  empátiával, megértéssel viszonyuljunk ahhoz, hogy igen, sokaknak az élete nehéz, még akkor is, hogyha az elmúlt 12 évben mindenki tudott egyet-kettőt-hármat-négyet előrelépni, és most sokkal jobb  bármilyen gazdasági-szociális mutatót nézek  az emberek helyzete, a szegénység helyzete Magyarországon is, mint 12 évvel ezelőtt, amikor a baloldal kormányzott, és majdnem csődbe vitte az országot.

Nehéz öntől elvárni, hogy tényszerű legyen, amikor évek óta Gyurcsánnyal kollaborálnak. A Momentum Gyurcsány-ellenes baloldali pártként érkezett meg a magyar politikába, és aztán Gyurcsány kollaboránsaivá váltak. Önállóan soha be nem tudtak jutni a parlamentbe; felkéredzkedtek a Gyurcsány-listára, és nyilván nem tudnak ebből a szövetségből szabadulni. Ezt azért mondom el, higgye el, hogy én is nagyon unom a gyurcsányozást, de hát, a baloldalon nincs más! Tehát amíg Gyurcsány diktál, addig muszáj erre az összefüggésre rámutatnunk. Bárcsak elhagyhatnánk a gyurcsányozást, nagyon örülnénk, bárcsak önök is kilépnének a Gyurcsány-kollaborációból! (Gréczy Zsolt folyamatosan közbeszól.)

Az ön hozzászólásával kapcsolatban ez azért fontos, mert nyilván ez az elköteleződés, lekötelezettség Gyurcsány felé és a DK felé, a szocialisták, a régi baloldal felé nem engedi, hogy ön tényszerű legyen. Mert ha ön tényszerű lenne, akkor elmondaná a hozzászólásában, amikor minket ostoroz, hogy mennyivel volt rosszabb a helyzet a baloldali kormányok alatt (Közbeszólás a DK padsoraiból: Jobb volt!); hogy Gyurcsány és a szocialisták kormányai alatt hogyan nőtt a munkanélküliség, hogyan vesztették el százezrek a munkahelyüket Magyarországon; hogyan csökkent a munkanélküliség az Orbán-kormányok alatt, szinte a teljes foglalkoztatottságot megvalósítva; hogyan voltak a legmagasabbak a közműköltségek, az áram és a gáz díja Magyarországon Gyurcsány és a szocialisták kormányai alatt, és hogyan sikerült ezeket az árakat leszorítani, többek között azzal a rezsicsökkentéssel, amit önök sosem szavaztak meg, és mindig bolondságnak minősítették; hogyan nőttek a bérek Magyarországon, és hogyan nőttek a nyugdíjak, azok a nyugdíjak, amiből egyhavi nyugdíjat a Gyurcsány-kormány, a szocialisták, az önök szövetségesei elvettek a magyaroktól, és amit mi folyamatosan növelünk.

Mit teszünk az emberek megvédése érdekében? Csak leltárszerűen tudom felsorolni most. Benzinárstopot vezettünk be: minden egyes tankolásnál 10-12 ezer forintot spórol minden magyar család. Önök támadták ezt is. Az élelmiszer-infláció megfékezése érdekében élelmiszerárstopot vezettünk be; főleg azoknak az alapvető élelmiszereknek az árát korlátozzuk, amelyeket a legkiszolgáltatottabb rétegek is fogyasztanak, és most éppen ezek kiterjesztésén gondolkodunk. Kamatstopot vezettünk be; támogatjuk a kis- és középvállalkozások kamatait, ott is egy kamatstopot vezettünk be; és megvédtük a rezsicsökkentést, havonta 181 ezer forinttal támogatunk minden magyar családot.

És tudom, hogy önök mindent megkérdőjeleznek, amit mi mondunk, de akkor az a kérésem, hogy  önök általában el vannak ájulva a nemzetközi intézetektől, intézményektől  higgyenek az Eurostatnak. Az Eurostat legfrissebb jelentése mutatja ki, hogy egyedül Magyarországon csökkent a gázár, és messze a legalacsonyabb a gáz és a villany költsége Európában. A lakosság nálunk fizeti a legkevesebbet. Kérem, figyeljen oda a tényekre! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage