DR. JUHÁSZ HAJNALKA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar kormány hónapok óta hangsúlyozza, hogy a szankciós politika elhibázott, és sürgős felülvizsgálatra van szükség. Úgy nem segítünk Ukrajnán, ha közben Európa is belebukik; ez nem okos segítség.

Az elmúlt nyolc hónap történései azt bizonyították, hogy Brüsszel a szankciópárti politikájával (Arató Gergely: Orbán Viktor megszavazta!  Az elnök csenget.) egyfajta geopolitikai szerencsejátékot játszik, melyben a téteket európai emberek nevében, persze azok megkérdezése és beleegyezése nélkül teszi meg.

Oroszország, úgy tűnik, köszöni szépen, jól van, ugyanakkor a hónapok óta tapasztalt infláció, energia- és élelmiszerár-emelkedések tönkreteszik az uniós országok gazdaságát. A brüsszeli szankciók egyértelmű elszenvedői ugyanis az európai polgárok, hiszen az emelkedő energiaárakat és megélhetési költségeket nekik kell megfizetni. A szankciós infláció és az egekbe szökő energiaárak miatt az emberek mindennapjait a félelem és a szorongás tölti ki.

A magyar kormány erejét megfeszítve próbálja enyhíteni a brüsszeli szankciók okozta károkat, fogad el mentőcsomagokat, hogy elkerülje a gyárak tömeges leállítását, megmentse a kis- és középvállalkozásokat, és segítsen az embereknek.

Vĕra Jourová bizottsági alelnök kijelentette, hogy az uniós pénzek és a jogállamiság összekapcsolása szükségszerű, ezzel is zsarolva a neki nem tetsző értékrendet valló tagállamokat. Ez a gondolkodás ideológiavezérelt és az uniós szerződésekbe ütközik.

Brüsszelnek a jövőbeni ideológiai törekvése, hogy az uniós támogatások folyósítását a jogállamisági alapelvek teljesítésétől tenné függővé, teljesen elfogadhatatlan. Persze, hogy mit is kell érteni a jogállamiság megsértésén, arra jogilag pontos meghatározás nincs. (Arató Gergely közbeszól.) Minden tagállam számára biztosítani kell ugyanis a tisztességes eljárás feltételeit, az uniós kifizetések és a demokratikus alapelvek teljesítésének összekapcsolása mellett.

(12.20)

Az uniós források nem méltányosságból nyújtott adományok, ezek a pénzek járnak a magyar embereknek. Varga Judit miniszter asszony szeptemberben, az Ausztriában megrendezett nemzetközi fórumon hangsúlyozta, hogy az Uniót bizalmi válság sújtotta, és a megoldás útja nem több, hanem okosabb Európai Unió. Hiszen a mihamarabbi béke és a gazdasági stabilitás megteremtése érdekében a tagállamok közötti együttműködés minőségének a javítása elengedhetetlen. Nem mesterségesen generált ideológiai vitákat kell folytatnunk, hanem gazdasági stabilitást kell megteremtenünk Európa polgárai számára, hiszen ez határozza meg a mindennapi életüket, és ezt is várják el tőlünk.

Tisztelt Képviselőtársaim! Itt az ideje, hogy az Európai Unió végre azzal foglalkozzon, amilyen céllal létrehozták. Ez pedig nem más, mint hogy a tagállamait egységbe szervezve, közösen és hatékonyan tudja érvényesíteni politikai és gazdasági érdekeiket egy folyamatosan gyorsuló, globalizált világban. Mindehhez persze az kell, hogy a brüsszeli bürokraták végre meghallják és figyelembe vegyék az európai emberek hangját.

A magyar kormány pontosan tudja, hogy egy demokráciában az emberek véleménye számít, ezért is van kiemelkedő jelentősége a nemzeti konzultációnak, hiszen Magyarország jövőjét hosszú távon érintő ügyekben a kormány megkérdezi az embereket. A szankciók eredetileg arról szóltak (Gréczy Zsolt és Arató Gergely: Orbán Viktor megszavazta!), hogy hogyan lehet gyorsan befejezni a háborút, és Oroszországot megbüntetni a háború megindításáért. Brüsszel kitalált egy tervet, hogy ássunk egy gödröt az oroszoknak, de aztán Európa esett bele ebbe a gödörbe. Az Unió most azt mondja, hogy ássuk tovább és tovább ezt a gödröt, a magyarok viszont azt szeretnék, hogy próbáljunk és tegyünk meg mindent, hogy kimásszunk ebből a gödörből. Ezért is fontos a nemzeti konzultáció, hogy mindenki rájöjjön: mindannyian veszélyben vagyunk. A hatalmas brüsszeli ellenszél és nyomásgyakorlás miatt azonban a kormánynak mind európai és mind nemzetközi szinten is erős felhatalmazásra van szüksége a magyar álláspont kitartó képviseletére. A brüsszeli bürokratáknak és a nyugati liberálisoknak is meg kell végre érteniük: gazdasági stabilitásra és nem mesterséges ideológiai vitákra van szükség, hiszen csak és kizárólag ez vezethet el a tartós békéhez.

Mi, kereszténydemokraták egy erős nemzetállamokon alapuló, a kölcsönös tisztelet jegyében együttműködő közösséget és nem egy centralizált, szuverenitásukat vesztett nemzetállamok feletti Európát szeretnénk. Bíznunk kell abban, hogy a józan ész felülemelkedik, és a tűzszünet és a béketárgyalások melletti közvélemény egész Európában győzedelmeskedni fog, és a magyarok józan gondolkodása másokat is meg fog győzni. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage