ZSIGÓ RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Több mint nyolc hónapja tart a háború a szomszédos Ukrajnában, az álláspontunk a kezdetektől változatlan: mi békét akarunk, a béketárgyalások mielőbbi megkezdését, minden más forgatókönyv további emberáldozatokat követel.

Magyarország minden támogatást megad a háború elől menekülő emberek számára. Köszönettel tartozunk azoknak, akik az elmúlt hónapokban részt vettek a menekülők ellátásában, koordinálásában, akik adományoztak vagy adományt gyűjtöttek az érintetteknek, hazánk történetének egyik legnagyobb humanitárius akciója ma is zajlik. Minden olyan kezdeményezést támogatunk, ami békés segítséget jelent Ukrajnának, mert minél előbb lesz béke, annál kevesebb lesz az áldozat, és annál kevesebb embernek kell elhagynia a hazáját.

Tisztelt Országgyűlés! Egy friss kutatás szerint a magyarok 92 százaléka a kezdetektől a béke pártján áll, állt, és ez az álláspont erősödik Franciaországban és Németországban is, arra számítunk, hogy ez a hang erősödni fog a többi európai országban is. Van egy olyan álláspont is, miszerint a háborút végig kell vinni, és valamelyik félnek győznie kell. Ezt viszont mi nem támogatjuk, mert ez még hosszú ideig tartó háborút jelentene. Brüsszel szankciókkal igyekszik nyomást gyakorolni Oroszországra, viszont ezek között van olyan, amit hiba volt meghozni. (Arató Gergely: Orbán Viktor megszavazta! Orbán Viktor megszavazta!) Brüsszel azt ígérte, hogy a szankciók térdre fogják kényszeríteni Oroszországot, és véget vetnek a háborúnak.

(12.30)

Ehhez képest a szankciók bevezetése óta az infláció az egész kontinensen vágtat, az európai emberek szegényebbek lettek, Európát válság és energiahiány fenyegeti, az energiaárak az egekbe emelkedtek, és a háború is elhúzódik. Összehasonlításként: az észteknél egyetlen hónap alatt 88 százalékkal nőtt a gáz ára, a svédeknél 47 százalékkal nőtt az ára már szeptemberben. (Arató Gergely közbeszól.) A magyarok továbbra is a legvédettebbek az európai energiaár-emelkedésektől. A magyar lakosság még az augusztusi változásokkal együtt is töredékét fizeti rezsiként, mint más európai országok lakói.

A szankciók következtében Európa szegényebb, Oroszország pedig gazdagabb lett. Elmondhatjuk tehát, hogy ez a fegyver visszafelé sült el, a szankciókkal Európa lábon lőtte önmagát. (Közbeszólások az ellenzéki sorokból, köztük Arató Gergely: Orbán Viktor megszavazta.  Az elnök csenget.) Brüsszel nem ezt ígérte, amikor a szankciókat bevezette.

Tisztelt Ház! Nemcsak az energia ára, hanem a mennyisége is probléma. Összességében ma kevesebb energia, kevesebb gáz érkezik az Unió területére, mint az éves fogyasztás. A kieső mennyiséget Európa amerikai cseppfolyós gázzal igyekszik pótolni, ennek azonban fizikai korlátai is vannak, ráadásul, ahogy arra Macron, a francia elnök felhívta a figyelmet, négyszer olyan drágán adják nekünk ezt a fajta gázt, mint amennyiért otthon ők ezt meg tudják venni. Látható, hogy mindenki próbálja kihasználni Európa szorult helyzetét.

Magyarországra nem érvényes, hogy a szükségesnél kevesebb gáz lenne, mégpedig azért, mert olyan hosszú távú szerződéseket kötöttünk, amelyek garantálják, hogy Magyarország gázellátása rendben legyen. Ez azonban nem egy természetes, magától értetődő dolog, hanem kemény munka eredménye. Gyurcsány Ferenc árnyékkormánya a kanyarban sem lenne, ha mindez rajtuk múlna. Rászabadították volna az energiaárakat a magyar emberekre, ahogy tették egyébként azt a kormányzásuk alatt is. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Ráadásul, a miniszterelnök-jelöltjük programja is kimerült annyiban, hogy a rezsicsökkentés ostobaság és, idézem: „kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni”. Az árnyék-energiaminiszterük, Varju László pedig éppen a múlt héten sérelmezte, hogy Magyarország nem kér az európai gázársapkából. Ezzel Gyurcsányék ismét nyilvánvalóvá tették, hogy ők aztán tényleg nem a magyarok érdekeit képviselik, akkor is kitartanak a szankciók mellett, ha emiatt a magyarok gáz nélkül maradnak. Azt is tudjuk persze, hogy miért teszik ezt: pontosan az ilyen nyilatkozatokért fizetik őket külföldről.

Tisztelt Ház! Orosz gáz nélkül a magyar családok, a vállalkozások és a gazdaság is tönkremenne. Az EU-csúcson Orbán Viktor miniszterelnök elérte, hogy Magyarország újabb mentesítést kapjon a szankciók alól, és ezzel megőrizzük Magyarország biztonságos gázellátását. Mi megvédjük Magyarország és a magyar emberek érdekeit. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage