SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Magyarországon a távhővel fűtött települések száma 2020-ban meghaladta a százat, de itt nemcsak a lakosok fűtenek távhővel, hanem önkormányzatok, intézmények, úgymint óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők, szociális intézmények, úgyhogy nagyon nem elhanyagolható, hogy mekkora a távhő ára.

A Magyar Energetikai Hivatal tavaly májusban még 20 euró/megawattóra áron határozta meg a gázár referenciaköltségét, addig idén nyáron már ez 300 euró/megawattóra volt. Sikerült akkor meghatározni a távhő árát, amikor a gáz tőzsdei ára éppen a csúcson volt. Azóta azonban szerencsére nagyot fordult a piac, a gáz tőzsdei ára mintegy 70 százalékkal csökkent, az elmúlt napokban már 100 euróval is kereskedtek vele. Ehhez képest azonban nem vizsgálta felül vagy nem nézte meg a kormány, a megállapított 300 eurós hatósági döntést nem vizsgálták felül, így 10-15-szörös hatósági árakat határoztak meg a távfűtésben részesülő cégek, költségvetési szervek, intézmények számára. Ez azonban érthetetlen, hogy miért nem történik semmi, miért szemléli a kormány ezt ölbe tett kézzel, hiszen ez egy elhibázott időben történő ármegállapítás volt. Ugyanakkor ez az önkormányzatokat nagyon nehéz helyzetbe hozza, csődbe hozhatja az intézményeket, és alapvetően fűtés nélkül maradhatnak intézmények, óvodák, ha ilyen magas ár lesz.

Éppen ezért kérdezem államtitkár asszonyt: ha az európai tőzsdei gázárak a csúcs óta 70 százalékkal csökkentek, akkor mikor vizsgálják felül a távfűtés 300 eurós referenciaköltségét? Mikor gondoskodnak a távhő árának a csökkentéséről, és meddig kell még ezt a fideszes felárat megfizetni? Várom megtisztelő válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage