DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt időszakban gyakran kell azzal szembesülnünk, hogy a baloldal félremagyarázza a jelenlegi gazdasági, világpiaci folyamatokat. Másfél évvel ezelőtt a gázárak 15-20 euró között mozogtak. Az elhibázott brüsszeli szankciók bevezetése után a gázár hétszeresére nőtt, és ma is sokkal magasabb, mint azt megelőzően. Most ugyan átmeneti nyugalom van, hiszen az Európa által elfogyasztott gáz nagy mennyiségét nyáron betárolták; amikor télen majd elkezdik felhasználni a korábban betárolt mennyiségeket, akkor várhatóan ez ismét felfelé fog haladni az árak tekintetében.

A magyar kormány rezsicsökkentett árakkal védi a magyar családokat, sőt az átlagfogyasztás felett sem a piaci árat, hanem egy annál kedvezményesebb árat kell fizetni. Nagyon fontos eredmény, hogy hazánknak Oroszországgal van hosszú távú gázszállítási szerződése, a legutóbbi EU-csúcson pedig sikerült azt elérni, hogy a gázársapka, a gyakorlatilag gázembargót jelentő bizottsági javaslat hazánk szempontjából ne legyen érvényes, amely terv elfogadása esetén néhány nap alatt leálltak volna a Magyarországra irányuló gázszállítások. Ezt sikerült a magyar miniszterelnöknek megakadályoznia.

Felhívom képviselő úr figyelmét a földgáz árával kapcsolatban, ahogy az Eurostat is kijelentette, hogy a 24 vizsgált uniós tagállam közül egyedül Magyarország esetében csökkent a lakosság számára a földgáz ára (Arató Gergely: Az első félévben.), és Magyarország esetében 181 ezer forinttal támogatjuk a magyar háztartásokat, ami a távhővel fűtő lakossági fogyasztókra is vonatkozik. Az önkormányzatokkal való tárgyalások érdekében pedig miniszteri biztos került kinevezésre.

Kérem képviselő úr (Az elnök jelzi az időkeret leteltét.) támogatását a következő időszakban az energiabiztonság érdekében. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage