LŐCSEI LAJOS (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Magyarországot soha nem látott mértékű aszály sújtja 2022-ben. Egyértelműen kijelenthető, hogy a korábban kiadott ötpontos intézkedési terv érdemben nem javított a gazdák helyzetén. Az aszálykárok bejelentése megtörtént, ezáltal tisztában kell lenniük a kialakult helyzet súlyosságával. Minden egyes termelő referenciaadatai rendelkezésükre állnak elektronikus formában. A kormányhivatal által már meghozott kármegállapító döntések adatai alapján modellezhető az, hogy mekkora forrásra lenne szükség a károk enyhítésére. A kárenyhítés mértéke a referencia-időszak és a tárgyév referenciaárától is függ. Minél alacsonyabbak az elmúlt öt év referenciaárai, és minél magasabb a tárgyévi referenciaár, a termelő annál kevesebb kárenyhítésre számíthat.

A jelenlegi szabályok alapján kárenyhítési juttatás kifizetésére 2023. márciusban kerül sor. A mezőgazdaságban, a mezőgazdálkodásban a termelési év 2022 őszén indul. A termeléshez szükséges anyagok beszerzése, az őszi és tavaszi munkák elvégzése a megfelelő időhöz kötött. Forrás hiányában a következő évi termelés sikere nem biztosított, az Agrár Széchenyi Kártya hitelkerete már terhelt.

A fentiekre figyelemmel az alábbi kérdésekkel fordulok miniszter úrhoz. Mekkora kárenyhítési alappal számol a kormányzat a 2022. évi aszálykárok rendezésére, valamint miből kívánják az erre szánt összeget előteremteni? Számoltake a referencia-időszak árainak valorizációjával? Tervezike kárenyhítési előleg igénybevételének lehetőségét bevezetni? Érdemi választ szeretnék kérni. Köszönöm szépen a szót. (Szórványos taps a DK, a Párbeszéd és a Momentum soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage