TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy kérdésében említi: „tisztelet az éveknek, megbecsülés az időseknek”. Ez nem elpufogtatott szólam, ahogy ön a címben ezt feltünteti; ez a Fidesz-KDNP politikai közösségének nyugdíjasokkal kapcsolatos értékrendje. És egy kicsit eltér a Jobbikétól, mert ha megengedi, visszalapozunk néhány évet, és segítek önnek felidézni, hogy a Jobbiknak mi volt a véleménye a nyugdíjasokról. Például far-hát kommandónak nevezték még 2019-ben a nyugdíjasokat, vagy hadd említsem volt pártelnökük írását, amelyben azt írta: „szemeikben gyűlölet lobog, szájukból pedig szennyvíz folyik, és felhörgik a XX. század minden traumáját”. Ez a Jobbik nyugdíjasokról alkotott értékrendje. (Z. Kárpát Dániel: Halljuk a választ!  Ander Balázs közbeszól.  Az elnök csenget.) És most ön hiába próbál jót tenni persze a nyugdíjasok egy részével. (Arató Gergely: Mi lesz a nyugdíjakkal, államtitkár úr, arról beszéljen, mi lesz?!)

Szeretném elmondani, hogy a differenciált nyugdíjemeléssel kapcsolatosan a kormány nem támogatja ezt a féle nyugdíjemelési javaslatot. Azért nem támogatja, mert a nyugdíjellátás biztosítási elven működik. Ez nem szociális ellátás, nem segély (Z. Kárpát Dániel: Az első Orbán-kormány megvalósította!), nem függ a rászorultságtól, és nem függ a szociális helyzettől.

A Fidesz-KDNP nyugdíjpolitikájának a lényege, a „tisztelet az éveknek és megbecsülés az időseknek”, arról szól, hogy a nyugdíjak értékét meg kell őrizni. Megőriztük kormányzásunk első évében (Ander Balázs: Ilyen infláció mellett?!), és meg fogjuk őrizni 2022-ben is, amikor gazdaságilag, pénzügyileg sokkal nehezebb helyzetben van az ország. Megvédjük önöktől a nyugdíjasokat. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage