DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Ön azzal kezdte a felszólalását, hogy mit tett a magyar kormány az orosz gázfüggőség megszüntetése érdekében. Én azt gondolom, hogy a legtöbbet tette, hiszen megépítettünk plusz négy interkonnektort, amit önök nem igazán támogattak, visszavásároltuk a gáztározókat, egyébként pedig, ami a legfontosabb ezen a téren, hogy a Krk LNG-terminálon keresztül a 2021-27-es időszakban évi 1 milliárd köbméter kapacitást kötöttünk le. Ez gyakorlatilag az első olyan hosszú távú szerződés, amelyet nyugati szereplővel kötöttünk. Azt gondolom, hogy ezeket mindenféle szempontból érdemes lenne elismerni. Egyébként a rezsicsökkentés megtartása, az, hogy az átlagfogyasztásig ezt meg tudtuk tenni, olyan eredmény a jelenlegi helyzetben, amely a magyar családoknak rengeteget segít, havi 181 ezer forintot segít. Ez óriási dolog!

Egyébként pedig ön a zöldenergiával kapcsolatban kérdezett. Az elmúlt időszakban a napenergia volt az a terület, ahol gyakorlatilag 3,3 gigawattra növekedett a napelemes kapacitásunk, így a 2030-ra tervezett 6 gigawattos célszámot hamarabb meg tudjuk valósítani.

Ami a szélerőműveket illeti, nem szabad elfelejteni azt, hogy már jelenleg is 330 megawatt kapacitású szélerőmű üzemel. Bár Magyarország a Kárpát-medencei elhelyezkedéséből adódóan európai összehasonlításban alacsony szélpotenciállal rendelkezik, a kormány az európai energiaválságra tekintettel mérlegeli a szélenergia nagyobb arányú hasznosításának az előnyeit és hátrányait.

Arra is szeretném kérni képviselő asszonyt és a frakcióját, hogy ne tiltakozzanak a Paks II.-beruházással kapcsolatban, hiszen a villamosenergia-termelésünk szempontjából kulcskérdés, hogy legyen hazai termelés, és szeretném kérni, hogy a jövőben az ezzel kapcsolatos javaslatainkat támogassák. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage