DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A jelenleg hatályos jogszabályok alapján a Magyarországon működő vendéglátó üzletek üzemeltetőjének regisztrálnia kell vendéglátó üzletét az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban  ezt rövidítik NTAK-ként. A regisztráción felül az egyes tevékenységi körökben szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak kötelező adatszolgáltatási kötelezettségük is van, méghozzá a következő év január 1-jétől.

Ahogyan az önöknek korábban küldött kérdésben is jeleztem már, ez a kötelezettség, amelynek eleget kell tenniük, számottevő terhet ró a vállalkozásokra. Jellemzően azt jelenti, hogy olyan informatikai eszközöket, illetve olyan műszaki beszerzéseket kell beszerezniük, amelyek beszerzése milliós nagyságrendű, és az üzemeltetésnek, tehát a fenntartásnak is komoly költsége van.

Önök azt mondták, hogy ez a turisztikai szektornak, a vendéglátó szektornak is a jobb figyelemmel követése szempontjából szükséges, viszont abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a jelenlegi helyzetben az elszabadult beszerzési, tehát alapanyagárak miatt, a forint/euró árfolyam miatt, illetve a megnövekedett rezsidíjak miatt a vendéglátó egységek talán az egyik legnehezebb helyzetben vannak jelenleg az országban, így a számukra egy ilyen kötelezettség előírása, és ismétlem, az ehhez fűződő nagyon komoly informatikai és eszközállomány beszerzése is komoly nehézséget fog okozni.

Mi úgy gondoljuk  és a Jobbik konzervatív pártként mindig is a kisvállalkozók pártján kíván állni , hogy pont ezeknek a legkisebb vállalkozásoknak kellene most segítséget nyújtani azzal, hogy elhalasztjuk ennek az adatszolgáltatási kötelezettségnek a teljesítését, egészen addig, amíg a válság tart, hogy lehetőségük nyíljon rendezett körülmények között egyrészt túlélni magát a válságot, és utána, akár az elhalasztást követően ismételten megvitatni ezt a témát, és esetleg a kötelezettség teljes eltörlése vagy módosítása felől döntsenek.

Így tisztelettel kérdezem tisztelt államtitkár urat, hogy segítie a vendéglátó vállalkozókat azzal a kormány, hogy ezt a határidőt elhalasztja, és kapnake bármilyen támogatást a vállalkozók ahhoz, hogy ezt az eszközbeszerzést meglépjék és teljesítsék. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage