SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Ahogyan elhangzott, környezetvédelmi engedélyt kapott egy Pintér Sándor belügyminiszterhez is köthető vadásztársaság vadaskert bővítésére a Nadaphoz és Lovasberényhez tartozó erdőkben. A kormányhivatal által jegyzett környezetvédelmi engedély alapján a korábbi terület több mint duplája, csaknem 700 hektár kerülhet kerítés mögé és válhat zárt vadaskertté. A terület mellett az egykori lovasberényi kormányüdülő vadászati központként fog üzemelni a jövőben, mindez Natura 2000-es területen.

Nadap lakosságát annak ellenére nem tájékoztatták az engedélyeztetési eljárásról, hogy a tervezett kerítés a település szélén álló házakhoz nagyon közel futna, és a falu területének gyakorlatilag 26 százalékát érintené. A kormányhivatal már tavaly kiadta az engedélyt, ám a község lakói csak néhány hónappal ezelőtt vették észre, hogy cölöpökkel jelölték ki a kerítés útját. Az önkormányzat sem ért egyet a terület vadaskerti, turisták számára átjárhatatlan körbekerítésével. Ragaszkodnának az erdő látogathatóságának biztosításához.

Ráadásul az erdőtörvény úgy fogalmaz, hogy az erdőben pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan, valamint erdei úton sport- vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel bárki saját felelősségére közlekedhet, illetve ott tartózkodhat, amit az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha más jogszabály azt nem korlátozza.

(13.40)

A fentiek alapján tehát kérdezném államtitkár urat, hogy ön szerint tulajdonképpen hogyan kaphatott környezetvédelmi engedélyt egy ilyen vadaskert, miközben az erdőtörvény rendelkezései alapján ez az elzárás egyszerűen nem szabályos. Követendő példának tartjae, hogy a lakosság elől egyszerűen elzárjanak ekkora nagy kiterjedésű erdőterületeket, Natura 2000-es területeket vagy más természetközeli területeket, ahova ők egyébként pihenni és rekreálódni járnának?

Kérdezem, hogy esetleg a jövőben vane arra remény, hogy bevonják a lakosságot hasonló lépések előtt. Bár tudom, hogy a Fidesz-kormánynak a vadászat és ezek a vadásztársaságok rendkívül fontosak, de én azt gondolom, hogy a helyben élő emberek is nagyon fontosak kéne hogy legyenek, és igenis nekik is joguk van ahhoz, hogy ezekben az erdőkben közlekedjenek. Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage