FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! A 2021. évben kiadott környezetvédelmi engedély nem új létesítmény megvalósítására vonatkozik, hanem egy meglévő vadaspark bővítésére. Az engedélyezési eljárás során valamennyi szükséges szakhatóság, az ingatlan vagyonkezelője, illetve az érintett két település jegyzője is megkeresésre került, a bővítés ellen senki sem emelt kifogást. A két érintett település jegyzőjének nyilatkozata alapján a helyi környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos önkormányzati szabályozással, valamint a településrendezési eszközökkel nem ellentétes a beruházás.

A vadaskert bővítéséhez szakhatósági hozzájárulást adott a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság már a tervezés során bevonásra került, aminek eredményeképpen a tervezett bővítésből kimaradtak olyan Natura 2000-es jelölésű élőhelyek, ahol például a nadapi csillagvirág nagy egyedszámban fordul elő. Ezen területrész kihagyásával természetvédelmi szempontból az egyik legfrekventáltabb területrész nem került a vadaskert területéhez, továbbra is szabad területként funkcionál.

A bővítés környezetvédelmi érdekeket nem sért, nem ellentétes a helyi szabályozásokkal, nincs jogszabályban rögzített kizáró ok a fejlesztéssel szemben. Az erdők látogatottságát illetően az erdőtörvény, valamint a természet védelméről szóló törvény rendelkezik, ez utóbbi szabályozza, hogy a fokozottan védett területeken csak tanösvényeken vagy turistajelzésen szabad az erdőt látogatni. Ezek a törvények nem korlátozzák a nem védett területen lévő vadaskertbe történő belépést, így abba a lakosság és más természetjárók is beléphetnek; ezt általában különböző technikai módokon lehet megoldani.

Persze, mint minden erdőben, itt is lehetnek meghatározott korlátozások érvényben, így erdőlátogatási tilalom várhatóan a vadászati időtartamra érvényben lesz, emellett, mivel a terület honvédelmi rendeltetésű, így érthető módon további erdőlátogatási korlátozások is lehetségesek. Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage