DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Árnyékminiszter Úr! (Derültség a kormánypárti oldalon.) 2010 óta folyamatosan bővülő és rendkívül széles körű családtámogatási rendszer van Magyarországon. A családtámogatásra fordított összegek a GDP arányában Magyarországon 5 százalékot tesznek ki, ez az EU-s átlag duplája, és ezzel nemcsak az Unió, hanem a világ éllovasai is vagyunk. Az OECD-tagállamok között Magyarország már öt éve is a második helyen állt a családokra fordított GDP-arányos kiadások terén.

2010 és 2022 között 24 százalékról 80 százalékra nőtt a munkaalapú juttatások aránya, vagyis ma már munkához kötjük a családtámogatási elemeket. A gyermekvállalásra fordított összegeket folyamatosan emeljük, ez már több mint 3300 milliárd forint. A családokra fordított kiadások folyamatos növelésével emelkedett a gyermekvállalási kedv is.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön 2004 és 2006 között foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi politikai államtitkár volt. Abból az időszakból a teljesség igénye nélkül felsorolok néhány, a családokat érintő intézkedést. 2005-ben, az ön államtitkári működése alatt eltörölték az egy- és kétgyerekes családok adókedvezményét, a háromgyerekesekét pedig radikálisan csökkentették. Eltörölték az otthonteremtési kedvezményeket, helyette devizahitelbe hajszolták a magyar családokat, emelték a munkát terhelő adókat, emelték az élelmiszerek áfáját, csökkentették a gyes időtartamát, amit a nemzeti kormány 2010-ben visszaállított három évre. A baloldali kormányzás éveiben a gyermekvállalás komoly anyagi terhet jelentett. Az önök családellenes intézkedése és megszorításokra épülő politikája miatt a magyarok családalapítási és gyermekvállalási kedve 2010-ben mélyponton volt.

Ez a kormány a családok kormánya, ezért mindent megteszünk a jövőben is azért, hogy a magyar családokat segítsük. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage