BALASSA PÉTER (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterhelyettes, Államtitkár Úr! 750-800 ezer embert érintő kérdésben kívánok felszólalni, ez pedig a légimentés. Előre is szeretném leszögezni, hogy minden egyes légimentőnek, légimentéssel foglalkozó szakembernek szeretném megköszönni a munkáját, óriási feladatot végeznek el.

Közel fél évvel ezelőtt már napirend után felszólaltam a kérdésben és szeretném megkérdezni miniszterhelyettes urat, államtitkár urat, hogy történteke érdemi változások. Ma Magyarországon jelenleg 8, azaz nyolc mentőhelikopter dolgozik, és 7 mentőbázis működik Magyarországon. A 7 mentőbázis működése úgy néz ki, hogy Budaörs, Kelet-Magyarországon Szentes, Miskolc, Debrecen, Nyugat-Magyarországon pedig Sármellék, Balatonfüred és a most áthelyezett Pécs helyett Szekszárdon működik.

Az esélyegyenlőség jegyében azt mindenkinek tudnia kell, és ezt a korábbi felszólalásomban is elmondtam, hogy egy uniós jogszabálynak köszönhetően 15, azaz tizenöt percen belül minden egyes mentőhelikopternek ki kell érkeznie az adott helyszínre, ahol akár mentő- és balesettel kapcsolatos tevékenységet kell folytatni.

(14.00)

Jelen pillanatban Nyugat-Magyarországon, Magyarország csücskében, Sárvártól Sopronig, Szombathelytől Győrig ez a 15 perces időintervallum nem felel meg a valóságnak, tehát ez azt jelenti, hogy 15 percen belül nem érnek ki a mentőhelikopterek.

Kérdezem miniszterhelyettes urat, államtitkár urat, igazake azok a hírek, hogy Pápán tervezik ennek a mentőbázisnak a létesítését megvalósítani. Igazake a hírek, hogy a balatonfüredi és a sármelléki mentőbázis közül az egyiket felszámolják, és helyette át fogják költöztetni Pápára?

Valamint azt is szeretném megkérdezni, hogy vannake az ukrán-orosz konfliktus óta ellátási problémák az alkatrészek ügyében, valamint a mentőhelikopterek átlagéletkorával kapcsolatosan szeretném megkérdezni, hogy az információk szerint 16-22 éves mentőhelikopterek végzike ezeket a tevékenységeket. Kérem megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage