DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Valóban aktuális kérdések; remélem, mind a kettőre lesz idő, miniszterelnök úr. Az egyik a pedagógusok béremelése. A kormány azt állítja, hogy az uniós pénzek megérkezéséig nincs lehetőség erre, hiszen nincsen rá pénze. (Rétvári Bence: Van, 10 százalék. 56 milliárd van rá.)

Felhívnám a figyelmét  miniszterelnök úr mindig azt kéri, hogy számokkal támasszuk alá , hogy a kormány saját számai szerint, a Magyar Államkincstár adatai szerint január és szeptember között az előre betervezett adóbevételeken felül 2590 milliárd, azaz majdnem 2600 milliárd forint pluszadóbevétel érkezett a magyar kormányhoz. Rétvári Bence, amikor bejelentette az idei 10 százalékos pedagógusbér-emelést, azt mondta, hogy ez 63 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek.

Miniszterelnök úr, egy kis fejszámolással, azt hiszem, könnyen elmondhatjuk, hogy nemhogy a 40 százalékos pedagógusbér-emelésre van fedezete éppen a kormánynak, hanem 400 százalékosra is lenne, ha éppen erre költené ezt a pénzt.

Én kérdezném miniszterelnök urat  én tudom, hogy majd ha jön az uniós pénz jövőre, két év múlva meg három év múlva, majd egyszer, mit fognak fizetni; ez a pénz már itt van bent, pluszforrásként bejött , miért nem lépik meg ezt a döntést, és miért nem adják oda legalább ezt a 40 százalékos béremelést, amikor itt van rá a fedezet.

A másik kérdésem szintén a rezsihez kapcsolódik, csak az áram árát most már egyszer miniszterelnök úrtól is szeretnénk hallani. Hogy van az, hogy Pakson 12 forintért megtermelik az áramot, a Mátrai Erőműben 24 forintért megtermeljük az áramot?  ezt lehet tudni, mind a kettő állami cég. A kettő együtt a lakossági fogyasztás közel dupláját termeli meg évente Magyarországon.

Árulja el, miniszterelnök úr, akkor miért adjuk, adják a lakosságnak egyébként 70 forintos áron ezt az áramot. De leginkább azt kérdezném, hogy az önkormányzatoknak, az emberek szolgáltatásait fenntartó önkormányzatoknak és a magyar kis- és középvállalkozásoknak miért 250-300 forintért kell megkötniük ezeket a szerződéseket? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage