ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Pedagógusbérek. Arra a kérdésre, hogy hova lesz az a pénz, amit többletbevételként szed be a költségvetés, arra az az egyszerű válasz van, hogy megy a Rezsivédelmi Alapba. Minden egyes többletbevétel a Rezsivédelmi Alapba megy. Ebből fizetjük azt a havi 181 ezer forintot, amit minden család  ideértve a pedagógusok családjait is  megkap. Egyébként az a helyzet, hogy 2020 januárjában történt egy 10 százalékos emelés, ’21-ben 10 százalék, ’22-ben 10 százalék.

Hogy jönnek ide az EU-s pénzek, tisztelt képviselő úr. Úgy, ahogy ön mondja. Tehát abban az esetben, hogyha Magyarország maradéktalanul megkapja azt a pénzt, ami jár neki, abban az esetben ’23-ban 21 százalékot, ’24-ben 25 százalékot, ’25-ben pedig 29 százalékot tudunk emelni. Ha nem kapjuk meg ezeket a forrásokat, akkor minden évben csak 10 százalékot tudunk emelni, amíg elérik ugyanazt a szintet, így nem három év, hanem inkább négy-öt, de inkább hat esztendő alatt.

Ezért én azt kérem önöktől, és azt tanácsolom önöknek, hogy ha azt akarják, hogy Magyarországon gyorsabban nőjenek a pedagógusbérek, mint az évi 10 százalék, akkor legyenek kedvesek és álljanak ki Magyarország mellett Brüsszelben. Ezzel tudják legjobban segíteni a pedagógusokat.

Ami az áram árát illeti, valóban bonyolult képletek vannak, de a lényeg, amit itt tudnunk érdemes, az, hogy minél több zöldenergiát fogunk fölhasználni, annál drágább lesz az áram. És az a helyzet, hogy minden zöldenergiáért cserébe ugyanakkora mennyiségű energiát kell rendelkezésre tartanunk.

Minél több energiát állítunk elő napfényből vagy éppen szélből, annak megfelelően nő az a mennyiség, amit nekünk tartalékolnunk kell arra az esetre, hogyha a természet megtagadja tőlünk az alternatív erőforrásokat. Ebből fakadóan ma a legdrágább áram Magyarországon a zöldenergia, a legolcsóbb pedig az atomenergia. Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage