SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Miniszterelnök úr, önök a múlt héten nyújtották be a „lex megdöglesz” törvényt, azaz a szociális törvény módosítását, amely kimondja, hogy aki szegény, az dögöljön meg.

Ugye, a jelenleg hatályos törvényben az áll, hogy a szociális ellátás biztosítása az állam feladata. Az önök által benyújtott módosításban pedig az van, hogy a szociális ellátás innentől kezdve az egyén saját feladata, másodsorban a hozzátartozók feladata, harmadsorban az önkormányzatok, negyedsorban a karitatív szervezetek, és csak a végén, az ötödik az állam ebben az egészben. Tehát ez magyarul azt jelenti, hogy az állam kivonul a szociális ellátásból. Ráadásul az önök kormányának képviselői még úgy is nyilatkoztak erről, hogy ez egy ilyen régi kommunista örökség, amivel végre leszámoltak: tehát magyarul önök szerint a rászorulókról, az idősekről, betegekről való ellátás vagy gondoskodás egy kommunista örökség. Érdekes, hogy mondjuk, amikor a mi pénzünkből kell Mészáros Lőrincet ellátni vagy az ön családját ellátni vagy gondoskodni, az valahogy nem kommunista örökség, csak akkor, ha ezt a rászorulókkal kell megtenni. Teszi ráadásul a Fidesz és ön mindezt akkor, amikor Magyarország elmúlt harminc évének a legnagyobb szociális válsága elé nézünk most.

A 22 órás vitában nem nagyon kaptunk választ arra, hogy mit fog jelenteni ez konkrétan (Rétvári Bence: Itt sem voltál, leléptél!), és hogy miért nyújtották be ezt a törvényt, úgyhogy én önt kérdezem, hogy pontosan a végrehajtási törvényekben mi fog szerepelni. Miről szól a „lex megdöglesz” törvény? Illetve jól gondoljuke, hogy ez… (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage