ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt képviselő úr, a kormánypártok úgy látják, hogy az elmúlt 12 év gazdaságpolitikája kifejezetten sikeres volt, ezért nem változtatni kell rajta, hanem erősíteni kell. Ha egy országban el tudjuk érni azt, hogy egy év alatt 1 millió új munkahely jön létre, azon a gazdaságpolitikán nem változtatni kell, hanem folytatni kell. (Dr. Semjén Zsolt: Tíz év alatt!) Bocsánat, ha tíz év alatt, 2010-22 között elérjük, hogy létrejön 1 millió munkahely, azon nem változtatni kell, hanem azt tovább kell folytatni.

Ha megnézi a teljes támogatási listát, hogy Magyarországon az adófizetők forintjaiból kit, milyen vállalkozási tevékenységet támogatunk, akkor azt fogja tapasztalni, hogy sokszorosa, szerintem körülbelül tízszerese juthatott a magyar kis- és középvállalkozásoknak költségvetési forrásokból, mint a multinacionális cégeknek.

Ami a török vendégmunkásokat illeti  mert ön legalább öt kérdést tett fel , ott az a helyzet, hogy Magyarországon van egy nagyon világos szabály: annyi vendégmunkás számára adunk ki engedélyt, amennyi betöltetlen álláshely van Magyarországon. Az a helyzet, hogy van olyan munka  mert úgy nő a gazdaság , amit magyarok nem tudnak már elvégezni. Ezekre a helyekre kénytelenek vagyunk kiadni vendégmunkás-engedélyeket, vagy az a munka nem készül el.

A multikat  kisebb mértékben, mint a magyar kis- és középvállalkozásokat  a jövőben is támogatni fogjuk, mert vannak olyan dolgok, amelyeket magyar cégek sajnos nem tudnak előállítani, ugyanakkor az ország technológiai fejlettségéhez szükségesek: mondjuk, gépjárművet, repülőgépet vagy hadiipari termékeket. Ezeken a helyeken szükségünk van arra a tudásra és technológiára, amit a nyugati cégek hoznak be  most már lassan keletiek is , és ahol magyar emberek tíz- és százezrei kereshetik meg a kenyerüket. Köszönöm szépen a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage