KORDÁS LÁSZLÓ (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Dobrev Klára, az árnyékkormány vezetője (Felzúdulás, derültség a kormánypártok soraiban.  Az elnök csenget.) az európai parlamenti választás kampányában ígérte meg azt, hogy küzdeni fog azért, hogy a magyar munkavállalóknak is európai minimálbérük lehessen, olyan szabályozás lehessen Magyarországon is, ami lehetővé teszi azt, hogy lényegesen magasabb minimálbéren, illetve garantált bérminimumon dolgozhassanak, mint ami ma van. A küzdelme sikerrel járt. Csaknem két hónapja az Európai Parlament irányelvet fogadott el az EU-ban alkalmazandó megfelelő és méltányos minimálbérekről. A tagállamoknak két évük van ezt a hazai jogba átültetni, illetve átvenni.

A magyar minimálbér az Unióban az egyik legalacsonyabb, összege átszámítva 542 euró volt januárban; ennél csak Bulgáriában, Lettországban és Romániában volt kevesebb. Ez ma már csak 480 euró, mert a forint árfolyama azóta nagyot zuhant. Mivel a román valuta árfolyama stabil, Lettország pedig eurót használ, immár csak Bulgária marad el mögöttünk. Sajnos, a minimálbér emelkedésének üteme sem biztatja sok jóval a magyar munkavállalót. Tíz éve az említett három országon kívül még megelőztük Észtországot és Litvániát, és körülbelül egy szinten álltunk Csehországgal.

Arról természetesen nincsen szó, és soha nem is volt, hogy az EU-ban egységes legyen a minimálbér összege, de a módszertana, ami alapján kiszámítják, az igen. Arról azonban nagyon sokat beszélhetünk, hogy hogyan kellene megállapítani a hazai minimálbért, úgy, hogy biztosítsa a tisztességes megélhetés fedezetét. (Rétvári Bence: Nektek nem sikerült kormányon.) Ilyen az irányelv ajánlásának megfelelő, rögzített számítási mód lehetne, a mindenkori átlagbér fele vagy a bérek mediánértékének a 60 százaléka. A mai 200 ezer forintos minimálbér ugyanis (Az elnök jelzi az időkeret leteltét.) az átlagkeresetnek alig kétötöde, a mediánbérnek pedig mintegy fele.

Ezért kérdezem tehát miniszterelnök urat: mikor hajlandók megtárgyalni a szociális partnerekkel ezt a szabályozást, és mikor hajlandók bevezetni, átültetni a hazai jogrendbe az uniós normákat? Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage