SZABÓ SZABOLCS (Momentum), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Vitathatatlan tény, hogy a pedagógusok bére gyalázatosan alacsony. A mai, 20 százalék feletti infláció mellett az egyetemi végzettségűek kezdő nettó 207 ezer forintos fizetése vagy éppen a 10-20 éve pályán lévő pedagógusok nettó 260-270 ezres fizetése semmire sem elég. Az alacsony fizetés az egyik fő oka annak, hogy a szakszervezetek sztrájkot jelentettek be, sok pedagógus pedig polgári engedetlenség keretében tiltakozik; a diákok és a szülők pedig élőlánccal állnak ki a pedagógusok mellett.

Ma a magyar pedagógusok átlagbére az OECD adatai szerint a diplomás nemzetgazdasági átlagbérnek a 63 százalékát teszi ki. Az állam gyakorlati értelemben kizsákmányolja a pedagógusokat. Ezek tények. Az alacsony fizetés miatt pedig otthagyják a pályát egyre többen, ráadásul egyre kevesebben jelentkeznek hozzánk a felsőoktatásba tanári szakokra. Legutóbb már csak feleannyian jelentkeztek pedagógusszakokra az egyetemekre, mint 2016-ban. 20 ezerről 10 ezerre csökkent a jelentkezők száma, a felvettek száma pedig 10 ezerről 6 ezerre csökkent; egyes szakokon pedig 20-30 hallgatót veszünk fel az egész országból. Nincsenek pedagógusok, és a jövőben még kevesebben lesznek.

A pedagógusok követelése világos: azonnali, legalább 50 százalékos béremelésre van szükség. Ez ahhoz is szükséges, hogy a mostani bérproblémákat kezeljük, és ahhoz is szükséges, hogy az egyetemeken a felvételi kedvet meg tudjuk növelni, a jelentkezési kedvet meg tudjuk növelni, hogy vonzó legyen ez a pálya. Ezt kérik a pedagógus érdekképviseleti szervezetek, amelyek majd a karzaton itt a vita folyamán meg fognak jelenni.

Az érdekképviseleti szervek másik fő követelése az elmúlt hónapokban az, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva bevezetett sztrájktörvény-módosítást vonják vissza, önök ugyanis gyakorlati értelemben kiherélték a sztrájkhoz való jogukat. Nagyon egyértelmű a szakszervezetek követelése: tessék visszaállítani a pedagógusok teljes körű sztrájkjogát; vegyék vissza a kirúgott pedagógusokat; helyezzék vissza a státuszából leváltott miskolci igazgatóhelyettest; vegyék figyelembe a pedagógusok követeléseit.

Ezt követelik majd a karzaton a vita során megjelenő érdekképviseletek és az ő vezetőik, ezt követelik a tüntetők, ezt követeli az ország, és ezt követeli a Momentum is az előttem szólók által már bejelentett módon beadott momentumos határozati javaslatban. Köszönöm. (Taps a Momentum és az MSZP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage