GELENCSÉR FERENC (Momentum), a napirendi pont előadója: Tisztelt Házelnök Úr! Tisztelt Ház! 2010 óta, tehát 12 éve nincs ebben az országban oktatási minisztérium. Az ország legutóbbi oktatási minisztere itt szokott ülni mellettem, pár székkel arrébb.

5132 fővel volt kevesebb pedagógus a 2020/21-es tanévben, mint a 2009/2010-esben. Lassan nem lesz, aki tanítsa a magyar gyerekeket. Van ebben az Országgyűlésben kilenc politikai párt. Csak remélni tudom, tisztelt képviselőtársaim, hogy mindenekelőtt magyarként, és csak másod-, harmad-, huszad-, századsorban definiálják önmagukat pártpolitikusként, ugyanis amennyiben ez a felvetés megáll, úgy önök is egyet fognak érteni velem abban, hogy az oktatás helyzete nem lehet pártpolitikai kérdés. Ez nem egy jobb- vagy baloldali kérdés, ez nem egy konzervatív vagy progresszív kérdés, ez nem egy liberális vagy szocialista kérdés, tisztelt képviselőtársaim. Ez egy nemzeti kérdés, ez egy nemzeti létkérdés.

A tanévkezdés óta szinte folyamatosak a demonstrációk az oktatás állapota miatt nemcsak Budapesten, hanem az egész országban. Többek között azért is demonstrálnak az emberek, hogy legyen önálló oktatási minisztérium. Magyarország jövője és sorsa a tantermekben alakul, a tantermekben formálódik. Magyarország akkor lesz sikeres ország, ha az oktatási rendszere jól működik.

Az oktatatás kialakítja bennünk az állampolgári és a társadalmi felelősségvállalást. Az oktatás az emberi fejlődés elengedhetetlen része. Az oktatással a béke, az igazságosság, a szabadság és az egyenlőség világát teremthetjük meg. Úgy hiszem, ezek olyan értékek, amiket önök is fontosnak tartanak, tisztelt képviselőtársaim.

Éppen ezért arra kérem a kormányt, hogy vizsgálja felül a közoktatás rosszul működő irányítási rendszerét. A kormány terjessze az Országgyűlés elé egy önálló oktatási minisztérium létrehozásának a tervét; egy olyan minisztériumét, amely az óvodai nevelésért, a köznevelésért, a felsőoktatásért és a szakképzésért is felel. Miniszterelnök úr tegyen javaslatot egy, az oktatási ügyekben jártas és tapasztalattal rendelkező személyre: legyen Magyarországnak oktatási minisztere, aki lehetőleg nem egy rendőr. (Vitályos Eszter: Van…)

A kormány haladéktalanul kezdje meg továbbá a tankerületi és szakképzési centrumrendszer felülvizsgálatát. Szüntesse meg az iskolák állandó jellegű ellátási zavarait, és biztosítsa minden oktatási intézmény számára a magas szintű tanítási munkához szükséges tárgyi és anyagi feltételeket. Ezenkívül biztosítsa az oktatási épületekben töltött idő alatt a pedagógusok és a diákok egészségének védelmét, így az intézményekben legyen legalább 20 Celsius-fokos hőmérséklet. Önálló minisztérium és tanulásra alkalmas hőmérséklet  ez a kezdet, de ne álljunk meg itt.

Tisztelettel arra kérem a kormányt, hogy tegyen azonnali lépéseket a közoktatásban és a szakképzésben jelen lévő súlyos esélyegyenlőtlenségek felszámolására is. Haladéktalanul intézkedjen a tankötelezettség felső határának 18 éves korra történő visszaállításáról. Segítse elő a hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyermekek hozzáférését a számukra szükséges oktatási-nevelési és habilitációs-rehabilitációs fejlesztő foglalkozásokhoz, és teremtse meg az ehhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

(17.00)

Számos tanulmány szerint az SNI-s tanulók pedagógusrátája maximum 4 lehet, ez hazánkban 4,6.

Tisztelettel kérem a kormányt, kezdeményezze a hátrányos vagy sajátos nevelési igényű diákokkal nagy számban foglalkozó pedagógusok pótlékának markáns növelését, intézkedjen az oktatási rendszerben dolgozó gyógypedagógusok és a pedagógiai asszisztensek számának növeléséről, s a szociális szektor és az oktatás együttműködésének javításáról.

Tisztelettel kérem továbbá a kormányt, hogy indítson haladéktalanul iskolafelújítási programot, és biztosítson elegendő forrást a leromlott állapotú iskolaépületek és -udvarok felújítására, az épületek energetikai korszerűsítésére és az intézmények modern, digitális eszközökkel való felszerelésére. Mert nemcsak az számít, hogy mit tanulnak a fiataljaink, de az is, hogy ezt milyen körülmények között tudják megtenni. Köszönöm. (Taps a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage