ZSIGÓ RÓBERT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország családbarát ország, számos parlamenti döntésünk azzal a céllal született meg, hogy egyre könnyebben lehessen családot alapítani, gyermeket vállalni és gyermeket nevelni. Elég a családtámogatásokra fordított összegek folyamatos emelésére, az otthonteremtési programunkra vagy éppen a családvédelmi intézkedéseinkre gondolni. Abban vagyunk érdekeltek, hogy minél több magyar gyermek szülessen, és a gyermekek versenyképes tudást szerezzenek az iskolában, megismerjék a nemzeti kultúrájukat, megértsék a tudományos összefüggéseket, eredményesen tanuljanak nyelveket. Ez szolgálja a magyar jövőt. Mindenkit tisztelet és megbecsülés illet, aki arra teszi fel az életét, hogy kihozza a gyermekekből a legjobbat, arra, hogy iskolában tanítson, mert valóban az, hogy az országunknak milyen lesz a jövője, jórészt a családokon és a pedagógusokon múlik.

Tisztelt Országgyűlés! Nincs közöttünk vita abban sem, hogy a tanárok nagyobb anyagi megbecsülést érdemelnek. 2010 óta, kormányzásunk kezdete óta elkötelezettek vagyunk a béremelést illetően, hiszen csak a következő évre 86 milliárd forintnyi többletforrást fogadtunk el az ágazatnak. Ennek jelentős része is a béremelésre megy. Ami a további béremelési igényeket illeti, azzal is egyetértünk. Ezért is tettük az átfogó pedagógusbér-rendezést az Unióval való megegyezés részévé. Az a célunk, hogy egy jelentős béremelés menjen végbe, és üdvözöljük, hogy az Európai Bizottság együttműködő ebben az ügyben.

Ez a konstruktivitás azonban nem mondható el mindenkiről, hiszen a hazai baloldal itthon és Brüsszelben is megtesz mindent, hogy botokat dugdosson a küllők közé a megállapodási folyamatban. Nekik nem áll érdekükben a gyors megállapodás, mert attól remélik a politikai hasznot, ha Magyarország nem kapja meg azt a pénzt, ami jár neki. A hozzáállásukról csak annyit: Gyurcsány Ferenc árnyék-miniszterelnöke többször is azt hangoztatta, hogy „egy fillér EU-s támogatás sem fog érkezni, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök”. Dobrev Klára tehát nagy erőkkel tárgyal Brüsszelben azért, hogy ne kapjunk pénzt. Beszédes az is, hogy az uniós megállapodáshoz szükséges törvénycsomagokat önök a baloldalon egyszerűen nem támogatták itt a parlamentben.

Tisztelt Ház! Nézzük, kik is kezdeményezték ezt a mai vitanapot! A napirend szerint Gyurcsány Ferenc és társai; itt van feketén-fehéren (Vitályos Eszter: Hol van a Gyurcsány?), vagyis éppen azok, akik kormányzásuk idején a tanárokat állandó létbizonytalanságban tartották, erkölcsi és anyagi megbecsülésüket a nullával tették egyenlővé. Mindannyian emlékszünk még arra az időszakra, amikor a Gyurcsány-Bajnai-kormányok elvettek egy teljes havi fizetést a pedagógusoktól, és elbocsátottak 15 ezer tanárt. Akkor több száz iskolát bezártak, nem kevesebb mint 381 helyen szűnt meg az oktatási tevékenység az országban.

A baloldal bűnlajstromán szerepel, hogy százmilliárdokat vontak ki az oktatásból, a településeket pedig 1300 milliárdos adósságba hajszolták az oktatási rendszerükkel. Óriási különbségek alakultak ki az iskolák között attól függően, hogy a helyi önkormányzat hogyan tudta finanszírozni az intézményt. Eközben a tankönyvek árai töretlenül emelkedtek, a tankönyvcsomag megvásárlása a családok számára óriási terhet jelentett. Azt sem fogjuk elfelejteni önöknek, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormány tandíj bevezetésével próbálkozott a felsőoktatásban, és ezt végül a magyar emberek határozott kiállása akadályozta meg a 2008-as népszavazáson. S akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a baloldali kormányok által erőltetett előnytelen PPP-konstrukciók sokmilliárdos kárt okoztak az egyetemeknek és a magyar államnak egyaránt.

Tisztelt Országgyűlés! Ilyen előzmények után végtelenül kétszínű, hogy a baloldal most rátelepszik a tanárokra, s az iskolákat, a pedagógusokat és a diákokat is politikai akciókra akarják felhasználni. És ahogy felbukkantak, átpolitizáltak egy olyan témát, a bérrendezést, amiről egyébként egyetértés van. Hagyjanak fel ezzel a játszmával, és ha már segíteni nem akarják a mielőbbi uniós megállapodást, legalább ne hátráltassák azt! Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage