NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ha már önök nem tették meg, akkor hadd mondjak köszönetet a pedagógusoknak az áldozatos munkájukért, hadd mondjak köszönetet az intézményvezetőknek, az óvodapedagógusoknak, a pedagógusoknak, és hadd mondjak köszönetet az én saját tanáraimnak is (Arató Gergely: Nincs miért!), hiszen sokat köszönhetek nekik, sokat tanulhattam tőlük az iskolai éveim alatt. Én azt gondolom, hogy a pedagógusokat köszönet illeti, nem pedig az a lenézés, ami önökből árad, azokból a szavakból, amelyeket önök elmondtak.

Önök itt az elmúlt órákban azt mondták, hogy a magyar oktatási rendszer lesújtó állapotban van, rossz állapotban van, önök minősítették a pedagógusok munkáját. (Közbeszólások az ellenzék soraiból.  Szabó Timea: Nem, a ti munkátok! A kormányét!  Vitályos Eszter: Szégyen!) Szerintem ez nem helyes testtartás ebben a vitában, itt nekünk köszönetet kell mondanunk, és közösen megoldásokat kell keresnünk azokra a problémákra, azokra a kihívásokra, amelyekkel ma, a XXI. században a magyar oktatási rendszerben találkozunk.

Kérdezem önöket, tisztelt képviselőtársaim, hogyan indulhattak olyan DK-s és MSZP-s logók alatt, amely pártokhoz kötődik 15 ezer pedagógus utcára tétele. Hogyan indulhattak, mert önök mind olyan jelöltek voltak, akik DK- és MSZP-logókkal ellátott plakátokkal kampányoltak a választók bizalmáért. Hogyan tudtak önök együttműködni azokkal, akik 381 iskolát zártak be országszerte? Hogyan tudtak önök olyanokkal együttműködni, akik csökkentették a tanárok fizetését, hiszen például Arató Gergely vagy Gyurcsány Ferenc, Hiller István, Molnár Csaba, Ujhelyi István, Vadai Ágnes vagy éppen Gy. Németh Erzsébet megszavazta azokat az intézkedéseket, amelyek elvettek a pedagógusoktól bért. Ők persze nagy bátran nincsenek most itt a teremben köztünk a vitában, hiszen számot adhatnának arról, hogy miért gondolták úgy, hogy helyes lépés, ha nem emelik, hanem csökkentik a pedagógusok bérét.

Azt szeretném, tisztelt képviselőtársaim, kérdezni, hogy miért gondolták fontosabbnak a szelfizgetést annál, hogy megszavazzák azokat a törvényeket, amelyek hozzásegíthetnek bennünket a jogosan nekünk járó uniós források lehívásához és ezáltal a mostaninál is nagyobb mértékű pedagógusbér-emeléshez. (Közbeszólások a Momentum soraiból, köztük: Megszavaztuk!)

Végezetül azt szeretném kérdezni, tisztelt képviselőtársaim, hogy nem szégyellik magukat, hogy amikor van egy fontos helyzet, van egy önök által nemzeti ügynek nevezett ügy, mert egyetértünk ebben, az oktatás, az oktatás jövője, a diákok jövője nemzeti ügy, az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy önök rendszerint, és az elmúlt 12 évben ezt láthattuk, kivonják magukat a nemzeti ügyekből. Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy a nemzeti ügy egy olyan ügy, amely szent, és amely konszenzust kíván, amely közös döntéseket kíván, amely konstruktív javaslatokat kíván; nem hangulatkeltést, nem aljas napi pártpolitikai célokra nemes ügyek felhasználását jelenti a nemzeti ügy, tisztelt képviselőtársaim.

Felmerült itt a vitában, hogy önálló oktatási minisztériumot szeretnének önök. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: A civilek!) Amikor utoljára volt önálló oktatási minisztérium, akkor 15 ezer pedagógust kirúgtak. Ezen múlik, tisztelt képviselőtársaim? (Derültség és közbeszólások az ellenzék padsoraiban.) Ugye, nem gondolják komolyan, hogy egy intézmény segítene? (Dr. Hiller István: Te rúgtad ki, Arató, és még nevetsz?) Arató Gergely volt az egyik oktatási államtitkár, aki személyesen kirúgta ezeket a tanárokat (Arató Gergely: Nem rúgtam ki senkit, Lőrinc!), most pedig itt nevetgél. (Arató Gergely: Azért, mert hazudsz, azért!  Az elnök csenget.) 15 ezer pedagógus sorsán és 15 ezer család sorsán nevetgél Arató Gergely, tisztelt képviselőtársaim! (Arató Gergely: Rajtad nevetek, mert nevetséges vagy!  Közbeszólások az ellenzék soraiból.  Szabó Timea: Négy perc lejárt!)

Önök 20-30 ezer forintos tankönyvcsomagokat raktak a családok nyakába, míg a Fidesz-KDNP ingyenessé tette a tankönyveket. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!) Ingyenes és kedvezményes gyermekétkeztetéssel segítjük a magyar családokat az iskolarendszerben is. Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy a diákok oldaláról is közelítsük meg ezt a kérdést.

Önök mindent megtettek, hogy nehezebb legyen a magyar családoknak és a pedagógusoknak, mi pedig mindent megtettünk eddig, és ezután is mindent meg szeretnénk tenni, hogy könnyebb legyen a magyar családoknak, könnyebb legyen a magyar pedagógusoknak. Köszönöm szépen. (Szabó Timea: Stadionépítés…  Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage