FEKETE-GYŐR ANDRÁS, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Először is szeretettel köszöntöm a karzaton a pedagógusokat és a megjelent diákokat. Én néhány hónapja vagyok képviselő, de a határozathozatalokon kívül ennyi fideszes képviselőt még soha nem láttam összejönni. (Taps a Momentum padsoraiban.  Orosz Anna: Így van!  Közbeszólások az ellenzéki pártok padsoraiból: Így van! Így van!  Vitályos Eszter: Ne hazudj!  Zaj a kormánypárti padsorokban.  Az elnök csenget.) Ez azt jelenti… Nagyon örülünk egyébként, hogy ennyi fideszes képviselő összejött. Ez azt jelenti, hogy félnek tőletek. (Nagy zaj.  Az elnök ismét csenget.) Félnek tőletek, félnek önöktől. Ezért csak így tovább, és kitartást ahhoz a munkához, amit az elmúlt hetekben elkezdtetek, elkezdtek az utcákon! (Zaj.  Közbeszólás a Fidesz padsoraiban: Tessék bejárni! Tessék bejárni!)

A kormánypárti képviselőkhöz és az államtitkár úrhoz fordulok. A kérdésem az, hogy ki fog holnap tanítani. És ez nem csak az én kérdésem, bár én is érintett vagyok, mert öt év múlva a kisfiam iskolába fog menni, hanem ez sok százezer olyan családban merül fel mint kérdés, akiknek kisgyereke van, iskolás kisgyereke van. Sok százezer olyan családban merül fel, akinek mostanában született meg a gyermeke, és valahova be fogják íratni őket, és sok millió olyan családban merül fel ez a kérdés, hogy ki fog holnap tanítani, akik terveznek családot, akik gyerekeket szeretnének, és nem akarnak elmenni Magyarországról.

(17.40)

16 ezer pedagógus hiányzik a magyar iskolákból. (Rétvári Bence: Az előbb 30 ezer volt.) Önök hat pedagógust rúgtak ki a munkahelyükről. További több száz pedagógust figyelmeztettek kirúgással. Ki fog holnap tanítani? Ez a kérdés merül fel egy országban.

Én részt vettem az élőláncban egyébként, mert (Vitályos Eszter: Lehetett szelfizni.) édesapa és szülő vagyok, ezért ott a helyem, és önök is bármikor vegyenek részt ezekben, mert önök is szülők, legalábbis a legtöbben, és közös nemzeti ügynek kéne lenni az oktatásnak. A korábbi gimnáziumom tanáraihoz és diákjaihoz csatlakoztam, ez egy jó gimnázium, ide szeretnének sokan menni tanítani, és azt mondták nekem a nyugdíjkorhatárhoz közelítő volt tanáraim, hogy András, alig találunk fiatal pedagógust. Egy-kettő ha beesik az ajtón, és utána egy-két év múlva ők továbbállnak. És tudják, hogy miért állnak tovább? Beszéltünk róla sokat: 200 ezer forint nettó kezdő fizetést kapnak. Mennyibe kerül egy albérlet kifizetése ma körülbelül? Alsó hangon 100 ezer forintba, és akkor arra kell még rezsit fizetni, arra kell még ételt venni. Nem tudják megengedni maguknak. Ki fog holnap tanítani? Ez a nagy kérdése szerintem ennek a napnak, és ez szól valójában a gyermekeink jövőjéről.

És ami szerintem felháborító, az az, hogy önök EU-s pénzekről beszélnek. (Rétvári Bence: Így van!) De hát, képviselőtársak, 12 éve vannak kormányon! Tizenkét éve, és beszélünk 16 ezer főről, aki hiányzik az oktatásból! Önök azt mondják, hogy EU-s pénzből kéne kifizetni a tanárokat? De volt önöknek pofája Orbán Viktornak 3,5 millió forintos fizetést adni? Az államtitkároknak megemelni a fizetést, a minisztereknek megemelni a fizetést a magyar adófizetők pénzéből? (Vitályos Eszter: A tiéd is emelkedett.) Önök szerint a magyar adófizetők arra adják önöknek a pénzt, hogy az oktatás helyett az önök pénzét növeljék, az önök pénztárcáját növeljék? Államtitkár urak, most miért néznek a telefonba? Önök is megkapták ezt a fizetésemelést. Néznek önök álláshirdetést manapság? Tanárokat keresnek az álláshirdetésekben és nem államtitkárokat! (Rétvári Bence: Szavazd meg a béremelést Brüsszelben! Megígéred? Megszavazod?) Nem hallottam, bocsánat! (Rétvári Bence: Cseh Katalin megszavazza?  Az elnök csenget.)

Amiért itt vagyunk, az az, hogy követeljük a tanári bérek azonnali, 40 százalékos növelését. Követeljük a sztrájkjog visszaállítását és követeljük a kirúgott tanárok visszavételét. (Vitályos Eszter: Ne követelj semmit!) Ezért vagyunk itt, mert ez a magyar jövő garanciája. Köszönöm szépen. (Taps a Párbeszéd, a Momentum, az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage