LŐCSEI LAJOS, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Az első szavam a köszönömé, én is szeretném megköszönni Eger város lakóinak, akik igen nagy lélekszámban tüntettek a tanári pálya ellehetetlenítése ellen. Szeretném felidézni, amit az első parlamenti felszólalásomban mondtam: „A magyar politikai elit erkölcsi hiánya, szociális érzéketlensége generációk óta ítéli a szegény sorban élőket a társadalom peremére.” Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Itt az ideje, hogy valaki végre kimondja az igazságot. Önök előre kitervelt, aljas szándékkal meggyilkolták a magyar közoktatási rendszert. Csak Istenhez fohászkodhatnak bűnbocsánatért, mert a gyermekeink nem fognak megbocsátani. (Vitályos Eszter: Nagy szavak ezek tőletek!)

Maruzsa Zoltán államtitkár úr pedzegette itt a 16 éves tankötelezettség leszállításának a pozitív előnyeit, egy dologról megfeledkezett: 70 ezer, még egyszer mondom, hogy megértse, 70 ezer gyermek hullott ki a közoktatási rendszerből egyetlenegy tollvonással. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Maradhatott volna, ha akar.)

Egy korábbi felszólalásomban próbáltam rávilágítani arra, hogy mekkora eséllyel indul egy hátrányos helyzetű településről induló fiatal tanulni. Főleg úgy, hogy a szülők iskolázatlanok, akár közmunkások, a lakásukban nincs vezetékes ivóvíz, nincs külön gyerekszoba, a szülők szociális hátrányok miatt nem képesek a tudatos gyermeknevelésre vagy tudatosan orientálni és támogatni egy adott szakma felé. Ismét felmerül a kérdés: önök mennyi esélyt adnának maguknak, képviselőtársak, hogy szakmát, diplomát szerezzenek, ha ilyen közegből kellene kitörniük? Ez a csend mindent elárul magukról.

Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnos a mai iskolarendszer nem tudja kompenzálni azokat a hátrányokat, amiket felsoroltam. Az oktatási rendszerünk nem képes inkluzív oktatásra, már az óvodában megindul a szelekció, ami a közoktatásban csúcsosodik ki, ugyanis innen hullik ki a legtöbb gyermek. Így sajnos ezeknek a fiataloknak meg van pecsételve a sorsuk, funkcionális analfabétaként hullanak ki a közoktatásból. Lásd Gyöngyöspata, ahol írni, olvasni nem tudó fiatalok kerültek ki az intézményekből, és ezek a tények, Gyöngyöspata, véssék az eszükbe!

Egypár adatot hadd mondjak én is! Ma 1,4 százalék a hátrányos helyzetűek aránya a felsőoktatásban, ennél is kevesebb, 0,8 százalék a romák aránya, a korai iskolaelhagyók aránya Nógrád megyében 30 százalék, Borsod és Baranya megyében 20 százalék. Ezek is tények, képviselőtársaim. Ez azt jelenti, hogy ekkora hányada a fiataloknak ezekben a megyékben nem végzett még középiskolát sem. És hogy megértsék: nem végeztek még középiskolát sem! És ezek a számok elárulnak mindent önökről, hogy mit is értenek esélyegyenlőség alatt.

Tisztelt Képviselőtársaim! Teljesítményelvűségről beszélnek, miközben vannak, akiket a rajtvonalhoz sem engednek. Hogyan tanuljanak ezek a fiatalok, ha folyamatosan akadályokat gördítenek eléjük? Ezért, ha ténylegesen nem akarják azt, hogy összeszerelő ország maradjunk, akkor támogassák a Momentum Mozgalom követeléseit. Köszönöm a szót. (Taps a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage