HAJNAL MIKLÓS, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Tagadhatatlan tény, hogy az oktatási rendszerünk súlyos válságba került. Diákjaink túlterheltek, miközben az oktatás alapvető feltételeit sem biztosítják az iskoláink számára az egyébként azt fenntartó tankerületek. Nincsen elég korszerűen felszerelt tanterem, és több ezer pedagógus hiányzik az iskoláinkból. Éppen ezért még a diákjainknál is túlterheltebbek a még pályán maradt tanáraink, akik a kormányzati megbecsülés teljes hiánya mellett próbálják nap mint nap a maximumot kihozni a helyzetből. Mi ma nekik mondunk köszönetet, mi ma őket hívtuk el, minél többüket a karzatra, tanárokat is, szülőket is, diákokat is, ugyanis ezek az emberek, ha kell, a saját vagyonukat és szabadidejüket áldozzák ezért az ügyért.

Minden családban terjednek különböző rémtörténetek arról, hogy még az iskolák alapvető működéséhez szükséges eszközöket is a szülőknek és a tanároknak kell beszerezniük. Őket kérik meg arra, hogy vásároljanak szappant és vécépapírt a mosdóba, mert a tankerület nem biztosítja számukra. Szintén a szülők vásárolják meg a krétát, a fénymásolópapírt, de van, hogy az izzót is, azért, hogy a gyermekeik egyáltalán tanulni tudjanak valahol. Mindez épp annak a központosított rendszernek köszönhető, amit többek között az iskolaellátás hatékonyabbá tételére hivatkozva hozott létre a maguk kormánya. Ez a mindennapos valóságunk. Az oktatás körülményei évről évre, napról napra romlanak ahelyett, hogy folyamatosan fejlesztenék azt, inkább leépítik az iskoláinkat. Ez pedig sajnos meglátszik a tanulók teljesítményén is. Magyarországon rendkívül alacsony a digitális képességekkel rendelkező diákok száma, valamint a PISA-teszteken is, ahogy az elhangzott, nem érünk el egyre jobb és jobb eredményeket, épp ellenkezőleg: egyre rosszabb eredményeket érünk el nemzetközi összehasonlításban.

A kormány tétlenségét nézve pedig már-már azt a következtetést vonhatjuk le, hogy önök ezt szándékosan teszik. És mi, a Momentum közössége ebbe nem fogunk belenyugodni, mert Magyarország akkor lesz csak képes szembenézni a XXI. század kihívásaival, ha a diákjaink is XXI. századi tudást kapnak, ha a tanáraink a nekik járó megbecsülés mellett taníthatnak. Ezek a kérdések nem tűrnek halasztást, a gyerekeink jövője, tehát Magyarország jövője a tét. Kérem, döntsenek ennek megfelelően, kérem, támogassák a Momentum határozati javaslatát. Köszönöm szépen. (Taps a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage