SZABÓ TIMEA, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Tisztelt fideszes, KDNP-s képviselőtársaink, megszokhattuk önöktől az ilyen viták során, hogy nem mondanak igazat. (Közbeszólás a kormánypárti sorokból: Bezzeg te!) Ez ma sem történt másképp. De én nem véletlenül, ezért konkrét számokkal készültem. Rétvári Bence rögtön kezdte azzal a nagyon barokkos mondatával, hogy mennyivel többet költöttek itt az oktatásra, mint az előző években. Az a helyzet, hogy a KSH táblázata szerint az történt, hogy 2002-ben még GDP-arányosan 5,4 százalékot költöttek oktatásra, 2012-ben már csak 4,1-et, 2020-ban pedig 3,8 százalékát költötték oktatásra a GDP-nek.

(18.00)

Mindig önök mondják azt, hogy a gazdaság teljesítményéhez kell mérni azt, hogy mire mennyit költenek. Az utóbbi tíz évben az uniós pénzeknek köszönhetően ide folyamatosan áramlott be a pénz. Érdekes, akkor miért nem brüsszeleztek, amikor jött be a pénz, miért nem akkor költötték Brüsszel pénzét a pedagógusbér-emelésekre?! Akkor miért a kretén vadászkiállításokra kellett 70 milliárd forintot költeni, meg dubaji világkiállításokra, meg százmilliárdokat stadionokra?! Azért, mert abból el lehetett lopni a pénzt, a pedagógusoktól pedig nem lehet ellopni a pénzt, és ez önöknek nem tetszett. (Moraj a kormánypártok soraiban.)

A következő hazugságuk az, hogy milyen jól teljesítünk a PISA-teszteken. A múltkor már felmutattam önöknek ezt az ábrát. (Felmutat egy iratot.  Rétvári Bence: Emelkedik.) Egy nagyon picit. Még mindig nem érjük el a 2010-es szintet, de ahogy itt a képviselőtársaim… (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Ja, ez a piros Lengyelország, a zöld pedig Magyarország, jó? Tehát ennyire jól teljesítünk a PISA-tesztekben. Ahogy az itt az előbb elhangzott, az olvasásnál az alulteljesítő 15 évesek részaránya az olvasás területen 25 százalék volt 2019-ben. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik magyar gyerek gyakorlatilag nem tud olvasni. Önök szerint ez egy jó teljesítmény? Mi nem azt mondtuk  Rétvári Bencével ellentétben , hogy önök semmit nem csináltak, mi azt mondtuk, hogy lepusztították a közoktatást az elmúlt 12 évben; ez egy nagy különbség.

A pedagógusok béremelésével kapcsolatban pedig hadd idézzem Palkovics miniszter urat, aki 2016-ban azt mondta, hogy 2017-re a pedagógusok átlagbére eléri a diplomásátlagbér 80 százalékát. Először is szeretném megkérdezni, hogy egyébként a pedagógusok miért csak a 80 százalékát érik a diplomásátlagbérnek? Akkor ők is csak 80 százalékban teljesítsenek majd az iskolákban?! De még ezt sem sikerült 2017-re teljesíteni, holott ott még nem brüsszeleztek meg nem gyurcsányoztak, de nem sikerült. Tehát hagyják abba ezt a „majd, ha Brüsszeltől megkapjuk a pénzt…”, meg önök nem akadályozzák, mert ez egy hazugság, és ráadásul béna is. Úgyhogy tessék végre megadni azt a béremelést, ami jár nekik!

(Folytatás 35/2-ben!)

2022-2026. országgyűlési ciklus Budapest, 2022. november 2. szerda 35/2. szám

Országgyűlési Napló

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Itt van, szintén hoztam egy táblát, nagyon érdekes (Felmutat egy iratot.), a pedagógusok bére a diplomásfizetések arányában, 2020. Tudják, ez a zöld, ott a legutolsó helyen, Magyarország. Előtte van Costa Rica, Lettország, Finnország, Ausztrália, Írország, Hollandia, Dánia, Svédország, Szlovákia, Lengyelország, gyakorlatilag mindenki más, nem olvasom végig. Szintén hoztam egy másikat (Felmutat egy másik iratot.), a pedagógusok kezdő fizetése a 2019-20. évben. Na, az a pici piros, az Magyarország, jó, csak hogy így lássuk. Előttünk van szintén Litvánia, Csehország, Szlovákia, Lettország, mindenki más. Ez a kezdő fizetés, 220 ezer forint. Erre mondják azt, ugye, nagyon érdekes volt, hogy sem Maruzsa Zoltán, sem Zsigó Róbert nem merte kimondani, hogy mennyi az a béremelés, amit jövőre ígértek. Mondjuk ki: az a jelentős béremelés, amit önök mondtak, az 10 százalék. Ez önök szerint egy jelentős béremelés akkor, amikor  felírtam  a kenyér ára az elmúlt egy évben 76 százalékkal emelkedett, a sajt ára 68 százalékkal, a margariné pedig 61 százalékkal emelkedett.

A Párbeszéd benyújtotta a 45 százalékos, a pedagógusok által követelt béremelési javaslatot. Megvolt rá a fedezet, önök ezt lesöpörték, hogy nincsen rá pénz. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Hazudsz!) Persze, 47 milliárd stadionépítésre van, mert hiába beszél mellé Orbán Viktor, október 19-én  most jelent meg a Magyar Közlönyben , nem elég önöknek a nyíregyházi, meg az összes, a Fradi-sportlétesítményekre az eddig elkülönített és ellopott pénz, még 47 milliárdot odatettek mellé, és akkor jön a gyurcsányozás meg brüsszelezés.

Tényleg, hogy van önöknek bőr a képükön, mondjuk, egy pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumát vagy egy budai Ciszterci Rend Szent Imre Gimnáziumát gyurcsányozni?! (Vitályos Eszter: Neked hogy van bőr a képeden egyáltalán felállni?!) Merthogy ők is csatlakoztak ehhez, ők is kiadták azt a nyilatkozatot, hogy csatlakoznak, és támogatják a pedagógusokat. Érdekes, akkor Orbán Viktor volt gimnáziuma, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium is egy Gyurcsány-bérenc, merthogy ők is csatlakoztak a pedagógusok tiltakozásához. (Zaj.  Közbeszólások a kormánypártok soraiból.  Nacsa Lőrinc: Ne hazudj!) Hagyják abba ezt! Hagyják abba ezt a hazudozást!

Tessék megadni a 45 százalékos béremelést! Tessék visszavenni a kirúgott diákokat! Ki fog holnap tanítani? Nincs tanár, nincs jövő. Fizessétek ki a tanárainkat! Ezek a követelések, tessék teljesíteni! (Taps a Párbeszéd, az MSZP és a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage