RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ha jól számoltam, körülbelül már 17 baloldali, ellenzéki felszólaláson vagyunk túl. Sok mindent hallottunk önöktől, csak azt nem, amire igazán kíváncsiak lennénk. Egyetlenegy bátor felszólaló sem volt önök közül, aki az mondta volna, hogy igen, önök is egyet fognak érteni, az önök európai parlamenti képviselői, az önök brüsszeli politikusai is meg fogják azt lépni, amit az elmúlt években hiába vártunk tőlük: a magyar pedagógusok segítségére sietnek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar pedagógusbér-emelést ne csak a költségvetésben rögzített plusz 86 milliárd forintból tudjuk megvalósítani, hanem a saját európai uniós forrásainkat is erre használjuk.

Azért kértem menet közben szót, mert még van néhány felszólalási lehetőség, minden frakciónak körülbelül öt perce. Nagyon várjuk, hogy legalább egyetlenegy baloldali képviselő legyen, aki azt mondja, hogy itt is és Brüsszelben is azt az álláspontot fogják képviselni, hogy ezt megkaphassák a magyar pedagógusok, és nem azt a valótlanságokra és igazságtalanságra épülő politikát, amit eddig tettek, amikor nyíltan is és a színfalak mögött is csak akadályozták, hogy Magyarország ezeket a forrásait felhasználja. Ezek a mondatok nem hangzottak el, remélem, még el fognak hangzani a későbbiekben.

(19.10)

Elhangzottak viszont más mondatok. Annyira elragadtatták magukat, tisztelt baloldali képviselő hölgyek és urak, hogy bár lehet, igazából minket akartak ezzel kritizálni, de a pedagógusokat és a diákokat sértegették itt sorra többen is önök közül, amikor azt mondták, hogy az egész oktatás rossz, ezzel minden pedagógust minősítve, vagy, ahogy már elhangzott, hogy az iskolák rosszabb állapotban adják vissza a diákokat a szülőknek, mint ahogy a szülők a diákokat beviszik az iskolába. Arra kérem önöket, hogy az ilyesfajta mondatoktól tartózkodjanak, és ne sértegessék a magyar diákokat, ne sértegessék a magyar oktatókat.

Hogy egy tükröt tartsak önöknek, nem egy jobboldali, hanem egy baloldali orgánumból, a Jelen című honlapjukról hadd olvassam fel önöknek azt, amit a múlt heti parlamenti magatartásuk kapcsán írtak önökről a saját drukkereik, de igazából a mai napi, pedagógusokat, diákokat sértegető mondataikra is nagyon jó görbe tükör önöknek. Azt írják önökről  hangsúlyozom, egy baloldali honlap, az önök parlamenti tevékenységéről, a múlt hetiről, de a mai napra is teljesen illik -: „Ami a parlamenti ellenzékben elviselhetetlen, az az, hogy ez az egész számukra csupán egy játék. Elkényeztetett gyerekek politikust játszanak, és közben jól érzik magukat.” Én azt kérem, vegyék komolyan az oktatás ügyét, vegyék komolyan a pedagógusok béremelését. A mai napi vitanapnak is ez a legfontosabb kérdése. Mi itt elmondtuk, hogy milyen tervekkel rendelkezünk, viszont ahhoz, hogy ezek minél hamarabb megvalósuljanak, önöknek is közre kellene működni, és Brüsszelben ne gáncsolják tovább a magyar fejlesztési források pedagógusbér-emelésre fordítását. Van még jó pár percük, kérem, éljenek ezzel, és itt ünnepélyesen fogadják meg, hogy ebben 180 fokos fordulatot vesz a magyar baloldal politikája. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage