DR. LATORCAI CSABA, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azt hittem, hogy Rétvári államtitkár úr megszólalása után valami meg fog változni az ellenzéki padsorokban, de nem, Szabó képviselő úr tovább folytatta a mantrát, és tovább ismételgeti azt, mint hogyha a kormány nem támogatná a pedagógusok béremelését.

Akkor ismételni szeretném: a kormány támogatja a pedagógusok béremelését. Viszont akkor, képviselő úr, tekintsük már át, hogy mik a tények, és kik azok, akik tettekben is támogatják az oktatás ügyét, és kik azok, akik csupán szavakban. Mert mik a tények, mit mutatnak a tények? 2013 szeptemberétől 2017-ig négy lépcsőben, átlagosan 50 százalékkal emeltük a pedagógusbéreket; az OECD adatai alapján ebben az időszakban nálunk nőttek a legjobban a pedagógusbérek. 2020 júliusától  a koronavírus-világjárvány miatti nehéz gazdasági helyzet ellenére  tovább emelte a kormány a pedagógusok bérét. 2022. január 1-jével újabb 10 százalékos béremelést valósítottunk meg, és már akkor ígéretet tettünk arra, hogy újabb 10 százalékos fizetésemelés lesz 2023. január 1-jével. (Közbeszólás a Momentum padsoraiból: Mennyi az infláció?) Mindezek mellett tárgyalunk az Európai Bizottsággal arról, hogy az előbb említettekhez képest hatványozottan nagyobb pedagógusbér-emelést tudjunk megvalósítani, egyébként azokból a forrásokból, amiket szintén a magyar emberek termelnek meg és befizetünk az Európai Uniónak.

Így már 2025-re el tudnánk érni azt a kitűzött célt, hogy a diplomásátlagbér 80 százalékát keressék a pedagógusok. Ez a mai előrejelzések szerint azt jelenti, hogy 2023-ban átlagosan mintegy 21 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal, 2025-ben pedig 30 százalékkal emelnénk a pedagógusok bérét. A halmozottan hátrányos helyzetű térségekben tanító tanárok bére pedig a diplomásátlagbérnek nem a 80, hanem a 90 százalékát érné el.

Azt azonban nagyon sajnáljuk, hogy a magyar ellenzéki pártok és európai parlamenti képviselőik mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne szülessen megállapodás az Európai Unióval, és ilyetén módon a tanárok semmilyen formában se juthassanak béremeléshez. A magyar baloldal, tisztelt képviselő asszonyok és képviselő urak, Dobrev Klára árnyék-miniszterelnökkel az árnyékban azon dolgozik, hogy Magyarország ne jusson hozzá a minket egyébként jogszerűen megillető európai uniós forrásokhoz, ne lehessen belőlük pedagógusbér-emelés, és ne lehessen belőlük gazdasági fejlődés.

(19.30)

Tavaly júliusban Dobrev Klára a következőt mondta: „Amíg Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét, egy fillér európai uniós támogatás nem fog érkezni az Orbán-kormány által szétosztható keretekből.” (Rétvári Bence: Felháborító!) Idén júliusban Gyurcsány Ferenc felesége levelet is küldött az Európai Parlamentnek, azt követelve, hogy továbbra se kapjuk meg a nekünk járó forrásokat és fejlesztési pénzeket. A Momentum részéről Cseh Katalin is azzal fenyegetőzött, idézem: „Ha Orbán Viktor marad kormányon, akkor a magyar emberek és a magyar gazdaság nem fog tudni hozzájutni az őket megillető forrásokhoz.” Mindebből is világosan látszik, hogy az ellenzéknek egy baja van, az pedig az, hogy Orbán Viktort választották a magyar emberek Magyarország miniszterelnökének, és ezért meg akarják a magyar embereket büntetni.

Tisztelt Országgyűlés! És amikor szavazni kellett azokról a törvényjavaslatokról, amelyek szükségesek ahhoz, hogy végre megkapjuk Brüsszeltől a Magyarországnak egyébként járó pénzeket, akkor a DK hatból hatszor szavazott nemmel, az MSZP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk képviselői szintén hatból egyszer sem támogatták a javaslatokat, az LMP képviselői pedig jórészt részt sem vettek a szavazásokon. (Szabó Szabolcs: A Momentumot is, légy szíves!) A Momentumnak sem sikerült a javaslatok mindegyikét támogatni. (Szabó Szabolcs közbeszól.) Hát, ennyire érdekli az ellenzéket a pedagógusok béremelése!

Tisztelt Országgyűlés! Világosan látszik tehát, hogy miközben az ellenzéki pártok akár nemzeti ünnepünket is gátlástalanul felhasználják önös pártpolitikai céljaikra, akkor tetteikben, mikor igenlő szavazattal kellett volna támogatni az Európai Unióval történő megállapodásunkat, mikor igenlő szavazatukkal kellett volna támogatni a pedagógusok béremelését, kibújt a szög a zsákból, és a pedagógusok béremelésével szemben foglaltak állást. Szégyelljék magukat! (Rétvári Bence: Így van!)

Tisztelt Országgyűlés! Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett baloldal immáron többedszer próbálja a pedagógusokat megrövidíteni. Mikor kormányon voltak, csökkentették a pedagógusbéreket, elbocsáttattak 15 ezer pedagógust, bezártak, vagy  hogy Arató képviselő úr érzékenységére is tekintettel legyek, mondjuk inkább azt  ellehetetlenítettek 381 iskolát, most pedig a pedagógusbér növelésére irányuló kormányzati szándékokat próbálják megakadályozni, megint akkor használjuk inkább az „ellehetetleníteni” kifejezést.

Tisztelt Ellenzéki Képviselők! Hagyják ezt abba, és támogassák a megállapodásunkat az Európai Unióval, támogassák a pedagógusok bérének emelésére irányuló kormányzati törekvéseket. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Hegedüs Andrea: Tervezzék be a költségvetésbe!  Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage