SEBŐK ÉVA (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Valószínűleg a legtöbben nem tudják rólam, de az én szüleim az orosházi síküveggyárban találkoztak, mind a ketten betanított munkások voltak. Én első generációs diplomás vagyok. Ettől nem vagyok sem jobb, sem több ember, de jobb és több lehetőség állt rendelkezésemre a felnőtt életem kezdetétől fogva. Az, hogy az én sorsom ennyire másképp alakult, mint a szüleimé, ahhoz három dolog kellett főként. A szülőktől emberfeletti áldozatvállalás, a pedagógusi munka, amit a tanáraimtól megkaptam, és a saját magam szorgalma és munkája.

(21.00)

Ma a pedagógusi munkáról van szó. 2007-ben érettségiztem, és ma többször pedzegették, elsősorban KDNP-s politikusok, hogy milyen volt az oktatás 2007-ben. Én azt mondom, hogy mondjuk ki az igazat: tragikus. Az én életem nem a rendszer miatt, hanem a rendszer ellenére alakult így. Én fogtam a fejem Magyar Bálint miatt, én tüntettem a tandíj ellen, viszont önök mindazokat a problémákat, amelyek akkor léteztek, szteroidra tették.

Volt 14 éves koromban napi 9 tanórát tartalmazó napom, de kéthetente egy. Kellett a szüleimnek járatnia különórákra, hogy pótolják a közoktatás hiányait, de ezek a különórák a matematika és az angol nyelv területét érintették. Ma ennyivel egy olyan alsó középosztálybeli család, mint az enyém, nem tudná megúszni.

Én azt kérem, hogy ne mutogassanak 2010 előttre, mert ugyanazokat a problémákat fenntartják, sőt tovább gerjesztik. Ugyanúgy probléma  és erre a határozati javaslatunk is kitér, és beszéltünk is róla, nemcsak ma, hanem az elmúlt öt évben számtalanszor  a rengeteg óraszám, ami a diákokat és a tanárokat is érinti, a különóra, amivel pótolni kell a közoktatás hiányosságait. Itt hívnám fel Vitályos kollegina figyelmét arra, hogy a családbarát kormányzásnak az is része lenne, hogy a középosztálybeli családok estéi ne azzal teljenek, hogy az egyik gyereket hurcolják ilyen különórára, a másikat amolyan különórára, és szétesik a családi harmónia, a család együttléte, mert ilyen logisztikákra megy el a családok ideje.

Ez nem családbarát ország, legalábbis a középosztálybeli családok számára semmiféleképpen sem az. Értsék meg, hogy az a rendszer, amit önök felépítettek, nem különbözik a 2010 előtti rendszertől, cserébe sokkal rosszabb. Köszönöm szépen. (Taps a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage