JAKAB PÉTER (független): Köszönöm a szót. Képviselőtársak! Amikor önök Maruzsa elvtárssal közösen, szisztematikusan szétverik az oktatást, akkor nekünk valójában egy kérdést kell feltenni: mi a cél, miért csinálják ezt?

A választ nyilván tudjuk, önök egy engedelmes országot szeretnének, egy olyan országot, amely nem gondolkodik, hanem tűr. Az önök ideális oktatási rendszerében a gyerek reggel 8-kor bemegy az iskolába, ott ül délután négyig, egész nap futószalagon kapja az elavult tananyagot, délután hazamegy, felkészül másnapra, este hullafáradtan lefekszik és alszik. Ez a gyerek a 12 órás műszakot letudta. Az önök Magyarországán nagyjából ez várja majd a nagybetűs életben is: 12 órás műszak a sor mellett, ahol istenigazából egyvalamit kell tudni: tűrni. Tűrj magyar!  és a magyar tűr is.

Az én Magyarországomon az oktatásnak nem ez a célja. Az én Magyarországomon az oktatásnak az a célja, hogy megtanítsuk a gyermekeket gondolkodni, problémát megoldani, csoportban dolgozni, összefogni, urambocsá!, felismerni azt, amikor egy kormány át akar bennünket verni. Ehhez megfizetett tanár kell, modern tananyag kell, fűtött tanterem kell. Egyik sincs. Miért nincs? Azért, mert az Orbán-rezsim legnagyobb ellenfele a gondolkodó ember, akit nem lehet plakátokkal meg propagandával meghülyíteni. Ez a helyzet. Ezért verik szét az oktatást.

Mondjuk ki, képviselőtársak, hogy önök az elmúlt 12 évben ezt az országot foglyul ejtették, kalitkába zárták. Kalitkába zárták, és az állandó néphülyítéssel elérték azt, hogy alapvetően az önök szavazói a kalitkában nem fogságot, nem rabságot látnak, hanem biztonságot. Jaj, miniszterelnök úr is megmondta a Kossuthon, hogy ott, a kalitkán kívül, ott Nyugaton nagyon veszélyes a világ, ott olyan fura lények ólálkodnak, Soros, Gyurcsány, LMBTQ, ez, az, amaz. Itt a kalitkában mi biztonságban vagyunk. Igaz, hogy már a rezsit nem tudjuk kifizetni, a kenyeret nem tudjuk megvenni, de legalább biztonságban vagyunk. Az önök szavazóinak ennyi elég  a diákoknak azonban nem.

Azok a diákok, akik tüntetnek az iskolákért, a tanárokért, a jövőért, ezek a diákok okos, tehetséges fiatalok. Márpedig tudják, az a helyzet, hogy a tehetség nem tűri el, hogy kalitkába zárják. A tehetség szárnyalni akar, és ha itthon nem szárnyalhat, mert önök nem engedik, akkor szárnyal külföldön, Ausztriában, Angliában, Svájcban.

Én azt szeretném, ha a magyar diákok tehetsége itthon is szárnyalhatna. Azt szeretném, ha a magyar diákok itthon is érvényesülhetnének, de ez önökkel lehetetlen. Ahogy önök bánnak a tanárokkal, amilyen pökhendi, arrogáns módon fenyegetik őket, kirúgják őket, na, ez mutatja meg az önök valódi arcát, államtitkár úr, államtitkár elvtárs.

Önökkel, képviselőtársak, az a helyzet, hogy nincs kiút a válságból, az oktatás válságából sem, mert önök a válság maga. Éppen ezért a Nép Pártján Mozgalom nem követelhet kevesebbet, mint, hogy a parlament oszlassa fel önmagát, és legyen új választás Magyarországon. Öntsünk tiszta vizet a pohárba az oktatásban is! Maradok a tanárok, maradok a diákok, maradok a nép pártján! (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Taps!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage