BAKOS BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mára eljutottunk odáig talán, hogy most már mindenki és a kormány is beismeri: Magyarországon válság van. Az infláció elszabadult, az élelmiszer- és az energiaárak pedig egekben vannak. Jelenleg milliók nem csupán nehézségekkel néznek szembe, hanem a létbiztonságuk került veszélybe.

A mi meglátásunk szerint, bár a mostani helyzetben bizonyára van hatása a külső tényezőknek, azonban nem történt semmi olyan, amire az elmúlt 12 évben ne lehetett volna felkészülni. A mi álláspontunk szerint Magyarország most azért a legsúlyosabb áldozata egész Európában a válságnak, mert a kormány az elmúlt 12 évben végtelenül elhibázott gazdaságpolitikát folytatott, amivel nem megvédte, hanem még jobban kiszolgáltatta hazánkat a válságnak. A Fidesz neoliberális gazdaságpolitikájának legfőbb célja az volt, hogy az elmúlt 12 évben a lehető legkényelmesebb adózási környezetet megteremtse a külföldi multinacionális vállalatoknak. Ezért számolták fel például a munkavállalói jogokat, vagy ezért van az, hogy a százmilliárdos nagyságrendű profitra szert tevő vállalatoknak mindössze 9 százalékos társasági adót kellene befizetni, és azért csak kellene, mert valójában még ennél is kevesebbet fizetnek be, az extra adókedvezmények miatt alig 6 százalékot tudunk beszedni.

A német autógyárak összeszerelő üzeme után Orbán Viktor ezúttal akkumulátor-nagyhatalommá alakítaná át hazánkat, nem törődve az egyfókuszú gazdaság és a közelgő nyersanyagválság jelentette veszélyekkel, és nem törődve azokkal az emberekkel, akiknek a közvetlen lakókörnyezetét érintik ezek a projektek. Debrecen, Győrszentiván és Göd példája azt mutatja, hogy a kormány valójában fittyet hány az ott élő emberekre. És bár ez is nyilván leegyszerűsítés, de végeredményben ennek az elhibázott gazdaságpolitikának az eredménye az is, hogy mára nincs pénz a pedagógusok fizetésére sem, és ezért foglalják törvénybe, hogy az állam az utolsó, ha valakinek problémája, gondja van, ha szociális ellátásra szorul, pedig az erre fordítandó adót csak beszedi minden egyes állampolgártól.

Tizenkét év telt el a különböző presztízsberuházások bűvöletében, mindeközben elfelejtették az embereket, pedig az állam egyik legfontosabb feladata az állampolgárokról gondoskodni. A kormány gazdasági modellje összeomlott, az önállóságára pedig oly büszke Fidesz most arra kényszerül, hogy azzal magyarázza a pedagógusbér-emelés elmaradását, hogy nem kap rá pénzt az EU-tól. Arra sem marad pénz, hogy az állam a bajbajutottakon tudjon segíteni, helyette fölényeskedve és gőggel hibáztatják a rászorulókat a saját helyzetükért, eltagadva a kormány felelősségét. Ez a rendszer fenntarthatatlan, csak toldozgatni lehet, és ezzel is egyre mélyebbre csúszunk a válságban.

Mi, zöldek hosszú évek óta mondjuk, hogy változtatni kell, mert ezt az adóversenyt legfeljebb átmenetileg lehet megnyerni, de ha majd csomagolnak az autó- és akkumulátorgyárak, akkor mi itt maradunk. Itt maradunk rossz oktatással, rossz egészségügyi és szociális ellátással, az ivóvizünk elfogyhat, a levegőt pedig szennyeztük, tönkretettük a természetet. Az elmúlt években a jövőnket éltük fel, és ez nem volt valójában szükséges, ez egyedül a kormány döntése. Orbán Viktor lassan húsz éve azt mondta, hogy ha halott lovagon lovagolsz és észreveszed, akkor szállj le róla. Most már mindenki érezheti, hogy ez a pillanat eljött.

A válság egyetlen megoldása az irányváltás és a zöldfordulat. Olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely a nagyvállalatok helyett végre az emberek valódi érdekeit képviseli, Magyarországon pedig nem kisebb, hanem nagyobb államra van szükség. A nagyvállalatoknak és a leggazdagabbaknak igenis nagyobb részt kell vállalniuk a közteherviselésből. Azért tartunk ma itt, mert az elmúlt években a kormánynak minden fontosabb volt az emberek életminőségénél és az élhető környezet megteremtésénél. A mi álláspontunk egyértelmű: Magyarországnak olyan politikára van szüksége, amely az embereket és a környezetet a profitérdekek elé helyezi. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az LMP és a Párbeszéd padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage