TOROCZKAI LÁSZLÓ (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A kormány szereti magát szabadságharcosnak nevezni, és az elmúlt 12 esztendőben sokat hallottunk arról, hogy szeretne egy független és szuverén Magyarországot megteremteni. Hát, a Mi Hazánk Mozgalom pontosan ezt szeretné: egy független, szuverén és erős Magyarországot látni. És azt is tudjuk, hogy egy független és erős ország alapja az energiapolitika, a helyes energiapolitika, és éppen napjainkban derül ki, hogy a kormány ezen a téren pontosan ugyanazt tette, mint egy másik, nagyon fontos nemzetstratégiai kérdéssel kapcsolatban, a migrációval kapcsolatban. Tehát jó a kommunikációja, de a valóság nem azt mutatja, hogy a kormány jól védekezne ezeken a területeken.

Látjuk, hogy a migránsokat a rendőrök vagy éppen a katonák, vagy majd most a határvadászok, vagy akár a mezőőrök elfogják, aztán utána azt látjuk, hogy visszaküldik őket Szerbiába, hogy aztán újra próbálkozzanak, és persze bejutnak az Európai Unió területére. Tehát ez tulajdonképpen csak egy szélmalomharc, eközben pedig éppen az ásotthalmi önkormányzat mezőőreit elítélték amiatt, mert a TASZ feljelentést tett, és a magyar rendőrség, mivel úgy látszik, hogy nincs jobb dolga, nyomozást indított, és ennek a vége lett az, hogy elítélték őket amiatt, mert a migránsokat megállítják, és segítik a rendőrség munkáját. Hát, ennyi a valóság, a valós tettek és a kormányzati kommunikáció közötti különbség.

Ugyanezt teszi az energiapolitika kapcsán a kormány, miközben azt mondja, hogy szabadságharcot folytat, és a Mi Hazánk egyébként a teljesen őrült és öngyilkos brüsszeli szankciós politika tekintetében, ahogy elmondtuk, támogatja a kormányt, de a valóság azt mutatja, hogy az elmúlt 12 évben a kormány átverte a magyarokat, átverte a választópolgárokat, amikor azt mondta, hogy valójában megvédi őket a rezsicsökkentés keretében egy független, szuverén energiapolitikával. Ma már tudjuk, hogy az elmúlt 12 esztendőben például energiát a rezsicsökkentett árnál is olcsóbban lehetett volna beszerezni, mindjárt mondok ehhez konkrét számadatokat: 2013-hoz képest 2014-re egy köbméter orosz gáz átlagos ára 16 forinttal csökkent, aztán utána az orosz gáz átlagára köbméterenként 2013-ban 93 forint volt, 2014-ben 77 forint volt, 2013 első felében a magyar tulajdonban lévő, de Svájcban bejegyzett cégtől, a MET-től is vásárolt gázt, és a többi. Folyamatosan kiderült az, hogy ezt az importgázt sokszor rezsicsökkentett áron is drágábban adta a kormány, mint akár a hatósági ár, vagy sokszor a világpiaci árnál is drágábban adta; átverte a magyarokat a gázzal kapcsolatban is.

Ugyanezt tapasztaltuk egyébiránt és tapasztaljuk jelenleg az áramár kapcsán. A konkrét kérdésem a kormányhoz, hogy most jelenleg, amikor azért küzd a kormány, hogy Brüsszellel meg tudjon egyezni, és megkapja a Magyarországnak járó forrásokat, akkor mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy például a rendszert építse. Hogyan bővítette a rendszert, ami az energiapolitikához igencsak kapcsolódik, az a kormány, amely most jelentette be, hogy megszűnik a napelemes rendszerek esetében a visszatáplálás lehetősége? Mindannyian tudjuk, hogy ez azért következik be, mert a kormány itt sem végezte el azt a feladatát, amely például a rendszerbővítés kapcsán rá hárult volna.

Olyan energiapolitikát folytatott az elmúlt 12 évben a kormány, ami nem a magyar emberek érdekeiről szólt. Vagy ott van például a Paks II. A Mi Hazánk Mozgalom támogatta Paks II.-t, sőt mi akár Paks III.-ról is tárgyalnánk, de Paks II. éppen az önök hibája miatt nem termel, és nem működik jelenleg, mert önök késlekedtek. Ugyanígy a napelemesek, például jelenleg 200 ezer háztartásban van folyamatban valamilyen formában a napelemes rendszer megvalósítása. Ez egyébként egy döbbenetesen nagy szám, gyakorlatilag ezt a szaktort és az itt dolgozókat is kivégzi a kormány ezzel az ad hoc energiapolitikájával. Mi azt gondoljuk, hogy mindenképpen egy hibrid energiapolitikára van szükség, amely nem felejti el azt sem, hogy például van napelem, és van napenergia, van geotermikus energia, van atomenergia, és mindebből megpróbál a kormány valamilyen függetlenséget, egy független energiapolitikát megteremteni.

Tehát a konkrét kérdésem az, hogy egyrészt miért mulasztotta el a rendszerbővítést, a rendszerfejlesztést a kormány, miért nem sürgette ezt az elmúlt 12 évben, ahogy látjuk a számokból. És például, ha lesz európai uniós pénz, akkor ebből kíváne rendszert, hálózatot bővíteni a kormány, hogy ne álljanak elő ilyen helyzetek? És ne mulasszon a kormány a jövőben, mert ezzel pontosan azt az energiafüggetlenséget veszélyezteti, amiért állítólag a kormány küzd és harcol? Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk soraiból.)

(13.20)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage