DR. MELLÁR TAMÁS (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A magyar gazdaság válságban van, egy hosszan tartó, mély válságban van. Ez a válság sokkal nagyobb, sokkal erőteljesebb, mint a 2008-09-es válság volt, kiterjed a gazdaság minden területére. Ezek közül én most csak ötöt szeretnék itt említeni.

Az egyik az adósságválság. Hatalmas mértékű az államadósság, az adósság/GDP hányados 80 százalék fölött van, és ez még nőni is fog, mert újabb hiteleket veszünk föl.

Az infláció tartósan 20 százalék felett van, és a jövő tavaszig nem is fog csökkenni. Az élelmiszerek ára 50-60 százalékkal emelkedett, és még további növekedésekre is lehet számítani.

A harmadik dolog: a forint árfolyama krónikus gyengülésben van, tartósan 400 forint felett van az euró árfolyama. Igaz, hogy az elmúlt napon valamelyest erősödött, de ennek az az alapvető oka, hogy a jegybanki alapkamat óriási mértékben, 18 százalékra emelkedett föl. Nyilvánvalóan ez is egy múló állapot lesz csak.

A negyedik dolog a szociális válság. Egyre több, most már közel egymillió család került kilátástalan helyzetbe a válság következtében, mert nem tudják fizetni a megemelkedett élelmiszer- és háztartásienergia-árakat.

Az ötödik pedig az oktatási rendszer válsága. Krónikus pedagógushiány van Magyarországon, alacsony színvonalú és egyre romló az oktatás színvonala.

Ezeket a problémákat az Orbán-kormány nem tudja kezelni, pláne nem tudja megoldani, mert éppen ő hozta őket létre, vagyis maga a Fidesz-kormány a probléma. Mert az Orbán-kormány hozta létre azt a gazdasági rendszert, amelyik nem produktív, vagyis csak úgy tud működni, hogy állandóan többletforrásokat kap. Az elmúlt években ez könnyen ment, mert az európai uniós források megvoltak, de most, hogy ezek a források elapadtak, rákényszerül, hogy újabb és újabb hiteleket vegyen föl.

A második: a NER gazdasági rendszere nem hatékony, alacsony termelékenységű, magasak a termelési költségek, ami nyilván az árakat is fölfelé tolja. Azért nem hatékony ez a piac, mert valójában nem a piac szelektál a hatékonyság alapján, hanem sokkal inkább Orbán Viktor a hűség alapján.

A következő probléma az, hogy a fideszes gazdasági rendszer nemzetközi versenyképessége is igen alacsony, ezért a külkereskedelmi mérleg egyensúlyának megőrzése érdekében állandóan gyengíteni kell a forintot a hazai export életben maradásáért és a külföldi cégek idecsalogatásáért.

A negyedik dolog az, hogy a NER gazdasági rendszere igazából csak a Fidesz-kormányhoz hűséges vállalkozói kört támogatja, az emberek helyett a nagytőkét, ezért nem maradt pénz a szűkös években a szociális támogatásokra. Az Alaptörvény mostani módosítása tulajdonképpen egy beismerés, a kormány beismeri azt, hogy nem tudja, de már nem is akarja segíteni a bajba jutott embereket.

Végül az ötödik pont: az orbáni gazdasági rendszer egy extenzív növekedést produkál, éppen úgy, mint a korábbi szocialista rendszer, amelynek motorja nálunk most az építőipar és a vendéglátás. Ezeken a területeken alacsonyan képzett emberekre van szükség, ezért a kormány nem akarja javítani az oktatási rendszer színvonalát. Ráadásul a kevésbé informált és alacsonyan képzett embereket nyilvánvalóan könnyebben lehet manipulálni, megtéveszteni.

Jól látható tehát, hogy az Orbán-kormánytól nem várhatjuk azoknak a problémáknak a megoldását, amelyeket éppen ők hoztak létre. Következésképpen minél tovább maradnak hatalmon, annál nagyobb lesz a válság, és annál több időt vesz majd igénybe az újjáépítés. A Fidesztől persze nem várhatjuk ennek a belátását és a hatalomból való minél előbbi távozását, éppen ezért a magyar társadalomnak össze kell fognia a jövő megmentése érdekében. Újból létre kell hozni az ellenzéki kerekasztalt, amelynél helyet kell kapnia a civil társadalmi csoportoknak és mozgalmaknak, a független érdekképviseleti szervezeteknek és az ellenzéki pártoknak.

(13.30)

Haladéktalanul ki kell dolgozni az együttműködésünk kereteit, valamint a válságból való kilábalás programját. Csak így kerülhetjük el a nagy nemzeti tragédiát, mert nem a brüsszeli szankciók teszik tönkre az országot, hanem az Orbán-kormány. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a DK, a Momentum, a Párbeszéd és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage